Mor delte billeder af blotter: Nu afgøres sagen i Landsretten

Først blev Rikke Andersen frikendt, så blev hun dømt, og nu ender hun i Landsretten.

Rikke Andersen fra Nyråd delte et overvågningsbillede på Facebook, hvor hun efterlyste en mand, der havde blottet sig for hendes datter. Det blev hun i byretten dømt til at betale 5.000 kroner i bøde for.

Rikke Louise Andersen fra Nyråd nægter at give op.

For over et år siden fik hun en bøde på 5.000 kroner for at offentliggøre et billede af en mand, der havde blottet sig for hendes 10-årige datter. Hun nægtede at betale bøden, fordi blotteren slap med en bødestraf på det halve - altså 2.500 kroner.

I marts sidste år blev hun frifundet i Byretten. Men anklagemyndigheden sagde, de havde brugt en forkert paragraf, og i juni blev Rikke Andersen dømt til at betale bøden.

I dag kommer sagen så for Landsretten, for det er blevet en principsag for Rikke Andersen:

- Det her går fuldstændigt imod min og mit barns retssikkerhed. Jeg vil ikke finde mig i at blive straffet dobbelt så meget som den mand, der har krænket mit barn. Derfor er det blevet en principsag, og jeg vil kæmpe til sidste blodsdråbe, siger hun.

Kan man blive tiltalt to gange i samme sag?

Sagen er også principiel rent juridisk. Det handler nemlig om, hvorvidt man kan tiltale en person i den samme sag to gange.

Menneskerettighedsdomstolen har tidligere været inde i en sag, hvor en person var tiltalt for det samme to gange:

- I den pågældende sag sagde Menneskerettighedsdomstolen, at det kan man ikke, hvis sagens materie (grundsubstans, red.) er identisk. Så kan man ikke tage sagen op igen blot under en anden juridisk form. Så det er blandt andet den sag, vi vil inddrage i vores forsvar, siger forsvarsadvokat Kåre Pihlmann.

Justitsministeren vil skærpe straffen

Rikke Andersens sag fik i december Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at fremsætte et lovforslag om at skærpe straffen for blotteri til en bøde på 5.000 kroner og i særlige tilfælde 7.000 kroner.

Forslaget blev førstebehandlet lige før jul, og der var opbakning fra de fleste partier.

Men Rikke Andersen er ikke tilfreds og kalder det "useriøst" at sætte bødestraffen op:

- Jeg tror ikke, der er nogen, der bliver afholdt fra at krænke børn, fordi de får en bøde på 5.000 kroner i stedet for 2.500 kroner, siger hun.

Rikke Andersen mener, der bør være fængselsstraf for at blotte sig over for mindreårige. Men det er medlem af Folketingets retsudvalg Kaare Dybvad (S) uenig i:

- Fængselstraf er noget, vi giver til folk, der begår vold eller omfattende økonomisk kriminalitet. Der skal selvfølgelig være en sammenhæng i forhold til forbrydelsens omfang. Der anbefaler vi, at vi ligger på en bødestraf, der bliver væsentligt højere end før, siger han.

Loven om skærpet straf for blandt andet at blotte sig forventes at blive vedtaget i løbet af februar med ikrafttræden 1. marts.

Rikke Andersens sag er for Landsretten i Nykøbing Falster mandag klokken 13. Der falder dom i sagen mandag den 29. januar.