Mor til angstramt dreng: Jeg måtte selv sygemeldes med stress

Annette Juul Nørgaard kunne ikke huske om hun var kørt over for rødt, i de år sønnen døjede med angst.

August begyndte at få ondt i hovedet og maven i slutningen af første klasse.

Han var egentlig glad for skolen og meget vellidt, men han stillede store krav til sig selv.

- Selvom der var et skoleskema og vi fik besked om opgaverne fra læreren, så følte August ikke, han var klar over, hvad der skulle ske. Han syntes der var en uvished, som fodrede hans dårlige tanker, så han begyndte at forestille sig alt muligt. Han stiller store krav til sig selv, så hvis de fik en ny bog, syntes han, at han skulle kunne det hele, inden de åbnede bogen, fortæller hans mor, Annette Juul Nørgaard.

Kunne ikke få ham i skole

August havde svært ved at falde i søvn om aftenen, fordi hans tanker drønede rundt, og han var angst for at vågne op næste dag og skulle i skole.

Når han vågnede op om morgenen havde han enten ondt i hovedet eller maven.

- Nogle dage kunne vi få ham i skole i en time eller to, og så blev han hentet om formiddagen. Andre gange måtte han blive hjemme eller kommer med os på arbejde, fortæller Annette.

Sønnens angst for at komme i skole, blev til sidst for meget for Annette Juul Nørgaard, som måtte sygemeldes fra arbejdet med stress. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)
Sønnens angst for at komme i skole, blev til sidst for meget for Annette Juul Nørgaard, som måtte sygemeldes fra arbejdet med stress. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Både hun og manden har arbejde, og de vidste aldrig, hvordan dagen ville forløbe.

- Vi vidste ikke, hvad vi stod op til, om vi fik ham ud af døren nogenlunde roligt. Hvis vi nåede frem til skolen, vidste vi ikke om han kom ind på skolen, eller kørte med hjem igen. Og vi vidste ikke om han så kunne blive hjemme alene, eller skulle med på arbejde.

Bekymring blev til stress

Annette følte sig meget presset af bekymringen for sin søn, og pligtfølelsen for sit arbejde, og til sidst blev hun sygemeldt med stress i halvanden måned.

- Jeg var ved at ringe til en kunde, og pludselig begyndte jeg at græde, uden at vide hvorfor. Nogle gange tænkte jeg, - kørte jeg egentlig over for rødt der, og hvad vej var jeg egentlig kørt hjem.

Annette kom igennem et stressforløb som hendes arbejdsgiver havde tilbudt hende.

- Det hjalp helt vildt. Jeg fik virkelig åbnet øjnene for hvordan jeg skulle tackle August, og jeg fik mere ro på mig selv, og det smittede på en eller anden måde også af på August.

En næsten normal hverdag

Familien havde samtidig opsøgt en børnepsykolog, og August gennemgik otte måneders behandlingsforløb med metakognitiv terapi. Det betyder at August siden påske har gået i skole på fuld tid.

Med bestemte redskaber kan August nu håndtere sin angst og komme i skole igen på fuld tid. (Foto: Annette Juul Nørgaard © dr)
Med bestemte redskaber kan August nu håndtere sin angst og komme i skole igen på fuld tid. (Foto: Annette Juul Nørgaard © dr)

- Nu har vi faktisk en næsten normal hverdag, hvor vi bare står op og tager i skole og på arbejde. Nogle gange må vi næsten knibe os i armen, så fantastisk er det.

Men først og fremmest er Annette lykkelig over, at hendes søn nu igen ser ud til at trives.

- Det er helt enormt flot af August, det er jo ham selv der har lært at tackle og tøjle angsten.

Facebook
Twitter