Mystiske brag over Sydsjælland: Fly brød gennem lydmuren

F16 fly var årsagen til to mystiske brag, der rystede det meste af Sydsjælland og Lolland-Falster.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bekræfter, at fly fra Flyvevåbnet stod bag de høje brag. Her er det et arkivbillede af to F-16 fly. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Med mellem fem og ti minutters mellemrum kunne man høre to høje brag og mærke ruderne klirre over hele Sydsjælland i eftermiddags klokken lidt over 13.

Men det var ikke en ulykke eller en eksplosion, som bekymrede borgere ellers ringede til politiet for at spørge om.

Det var fly fra Flyvevåbnet, som brød igennem lydmuren. Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Twitter.

Ifølge Hans Peter Michaelsen, militæranalytiker ved Center for Militære studier på Københavns Universitet med en fortid i flyvevåbnet, så skyldes bragene, at flyene skulle skynde sig fra basen i Skrydstrup og ud mod Østersøen.

- Med størst sandsynlighed er det afvisningsberedskabet, der skulle skynde sig ud og kigge på nogle russiske fly, der nærmede sig dansk luftrum. Det kan næsten kun være tidsfaktoren, som gør, at man skal flyve hurtigt for at komme ud og identificere flyene inden de forlader dansk luftrum igen, siger han.

Forsvarets pressetjeneste bekræfter over for DR Sjælland, at det var to F16 fly fra afvisningsberedskabet, som var årsag til bragene. De kan ikke sige mere om sagen.

Ifølge militæranalytikeren har russerne de seneste år været mere aktive i Østersøen, hvor de flere gange er blevet passet op af danske fly.

- Nogle gange vil man gerne have billeder og se, hvilke type fly det er. Så har man bevis på, hvad de har lavet i nærheden af dansk luftrum, forklarer han.

Men at det har kunnet høres over hele Sydsjælland er meget usædvanligt, forklarer Hans Peter Michaelsen. Men det kan have noget med vejret at gøre.

- Når vi har sådan noget lummer tordenluft, så bliver lyden reflekteret og udbredes noget længere. Og det kan meget vel være grunden til, at man kan høre det over større dele af Sjælland end på en tør dag med høj blå himmel, forklarer Hans Peter Michaelsen.

Opdateret klokken 14:21 med en kommentar fra militæranalytiker Hans Peter Michaelsen.

Opdateret klokken 14:33 med bekræftelse fra Forsvarets pressetjeneste.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk