Naboer har klaget forgæves i tre år: Udenlandske arbejdere bor ulovligt i industriejendom

Hverken kommune eller politi gør noget, når naboer klager over ulovlig bolig i industriejendom.

Beata Lüthje, der er ansat i afdelingen for udenlandsk arbejdskraft hos fagforeningen 3F Midt- og Østsjælland, er på uanmeldt besøg ved en gammel industriejendom i Haslev. (Foto: © Peter-Mikkel Pihl Rasmussen, (c) DR)

Beata Lüthje kigger på navnene på den hvide, skæve postkasse ved vejen.

- "Ski" og "wski". Det er typisk polsk, siger hun og fortsætter ind ad den bulede indkørsel, der er fyldt med ukrudt. Huset er en stor, grå kasse. Omkring ejendommen står der affald stablet op alle vegne.

Beata Lüthje er projektmedarbejder i afdelingen for udenlandsk arbejdskraft ved fagforeningen 3F Midt- og Østsjælland. Hun er sammen med sin kollega, Daniel Rasmussen, på uanmeldt besøg på en adresse i Haslev.

- Det er meget kritisabelt. Det egner sig ikke til beboelse set udefra. Der er vinduer, der er slået hul på, og smadrede ruder, hvor det må suse ind med kulde, siger Daniel Rasmussen, der er lokal faglig medarbejder hos 3F, der har fokus på, om arbejdere inden for foreningens fagområder bor under ordentlige forhold.

Naboerne til den gamle industriejendom på Fredensvej har i tre år måttet acceptere, at den store industriejendom midt i kvarteret er beboet på trods af, at det er ulovligt.

- Der bor udlændinge i bygningen, som slet ikke må anvendes til beboelse. Der kommer bare flere og flere ind og bor. Nu bor de i to etager derinde, siger Claes Nerving Ejstrup, hvis have med gynger og trampolin ligger klos op ad industriejendommen.

- Det er bare så utrygt for os som familie at bo her med børn i haven, mens der er folk, der står og kigger ned. Der kommer flasker igennem ruderne, og der er meget uro og støj, uddyber han.

En anden nabo til den gamle industribygning, Pia Stangerup, fortæller også, at der konstant er uro omkring hendes hjem. Adgangsvejen til ejendommen hører til Pia Stangerups matrikel og ligger dermed tæt op ad hendes hus.

Pia Stangerup oplever meget trafik: kassebiler og almindelige varebiler på alle tider af døgnet.

- Jeg synes, det er intimiderende, at de kan kigge ned i min have og ind over mit hegn, og at de støjer på mange tider af døgnet, siger hun.

Lasagnerester og rotter

Bygningen er 10-15 meter lang med store træporte, hvor malingen for længst er skallet af. Træværket har overgivet sig til rådskader, og hængslerne er løse.

De fedtede glas i træporten vender ind mod et stort industrilokale, der ligger hen i mørke. Alligevel kan man skimte et syndigt rod af gamle bildæk, værktøj, skabe, borde og stole.

  • Beata Lüthje og Daniel Rasmussen fra fagforeningen 3F Midt- og Østsjælland er på uanmeldt besøg på industriejendommen i Haslev. (Foto: © Peter-Mikkel Pihl Rasmussen, (c) DR)
  • Der står husholdningsaffald ved industriejendommen i Haslev, hvor der ikke bliver hentet dagrenovation. (Foto: © Peter-Mikkel Pihl Rasmussen, (c) DR)
  • Pia Stangerup og Claes Nerving Ejstrup har i tre år forsøgt at få Faxe Kommune og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til at reagere på, at industriejendommen bag dem er beboet. (Foto: © Peter-Mikkel Pihl Rasmussen, (c) DR)
1 / 3

Udenfor lugter der af affald. Klare plastiksække uden knuder er et af de mange beviser på, at der bor mange mennesker. Sækkene er fyldt af nyere madrester: kaffegrums, foliebakker, hvor resterne af billig lasagne svømmer ud over kanterne.

I dåser skinner majsrester stadig i bunden. Høje glas med pastasauce viser en præference for italiensk mad.

- Det er pisse-klamt. Det samler skadedyr, siger Daniel Rasmussen.

Længere henne ad huset afløses portene af små, forfaldne vinduer. Der er hængt lagner op i stedet for gardiner, og nogle steder kan man skimte køleskabe, puder, tøj og tegn på menneskelig aktivitet.

Daniel Rasmussen gør klart, at bygningen ikke er beregnet til beboelse:

- Jeg tænker også på, om bygningen er opvarmet indvendig, hvad er der af sanitære forhold? Det er sikkert også minimalt.

Nabo Pia Stangerup er bekymret over, at hun har haft rotter:

- Det har jeg aldrig haft før, siger hun og forklarer, at hun er "100 procent sikker på", at der bor mennesker i bygningen.

- De kommer på alle tider af døgnet. Jeg ser dem komme gående med dagligvarer. Jeg ser dem køre på arbejde, komme fra arbejde og ser dem have gæster, siger hun.

På grunden står også flere biler med polske nummerplader.

Udvalgsformand: Vi må følge reglerne

Nabo Claes Nerving Ejstrup har kontaktet Faxe Kommune, men har fået besked om, at kommunen både har givet sagen videre til politiet og har øget fokus på ejendommen.

- Men øget fokus har de så haft i hvert fald i to et halvt år, måske endda næsten tre år. Min tålmodighed er begyndt at blive sat gevaldigt på prøve, siger han.

Pia Stangerup har også forsøgt at kontakte kommunen og det lokale politikontor.

- De (politiet, red.) skyder skylden tilbage til kommunen. Vi føler, at vi slår i en dyne. Der er ikke nogen, der vil høre.

I Faxe Kommune siger Eli Jacobi Nielsen fra Dansk Folkeparti, formand for teknik- og miljøudvalget, at sagen har været behandlet lige efter bogen rent administrativt med flere påbud og kontakt til ejeren, og at kommunen ikke kan gøre mere.

- Det kan godt være frustrerende for naboerne. Det har jeg absolut forståelse for. Men som offentlig myndighed er vi nødt til at følge de regler, der er. Ellers kommer vi ud på et skråplan.

Sagen er nu sendt videre fra Faxe Kommune til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der endnu ikke har set på sagen, oplyser politiet til DR Sjælland.

Ejer: Vil bringe forholdene i orden

I kommunens BBR-meddelelse står der under "Bemærkninger for bygning": ”Ejendommen benyttes til kontor og lager. Ulovligt indrettet bolig.”

Ejendommen er en af tre ejendomme i området, der er opkøbt af ejendomsselskabet Charles og Bas Aps. Ifølge direktør Peter Linck, der kun har ejet ejendommen i godt to måneder, anede han ikke, at bygningen bliver brugt til ulovlig beboelse.

Peter Linck vil ikke medvirke i interview, men skriver i en mail, at han "ikke har været bekendt med, at der i én af de i alt tre bygninger, vi har købt, er indrettet en taglejlighed, der ikke er godkendt til beboelse".

Han skriver også, at han her til morgen fysisk har været til stede på ejendommen og har oplyst de personer, som var til stede på ejendommen, at de skal være fraflyttet senest pr. 31. marts 2019.

Tilbage på inspektionen med 3F banker Beata Lüthje og Daniel Rasmussen på, men ingen svarer. Beata Lüthje kigger gennem vinduerne.

- Jeg smider nogle brochurer på polsk om danske arbejdsforhold. Så kan de læse dem. I brochurerne får de et telefonnummer til os, og så kan de ringe, siger hun og lægger brochurerne under dørmåtten.