Næstved Sygehus ramt af skybrud: Kælder stod en meter under vand

Stort skybrud fik kældrene ved sygehuset til at stå under vand i op til en meters højde.

Det meste vand er nu fjernet fra Næstved Sygehus, hvor oprydningsarbejdet stadig er i gang. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © DR Sjælland)

Beredskabstyrelsen har lige nu travlt med at pumpe vand fra kældrene på Næstved Sygehus.

Efter et voldsomt skybrud i løbet af dagen endte kælderen med at stå under vand. De værste steder stod vandet i en meters højde.

- Der ramte et skybrud i Næstved, og normalt har vi et lille beredskab til den slags, så vi gik i gang med at suge med vores pumper og begyndte at pumpe vand ud. Men det var så voldsomt, at vi ikke kunne følge med, siger Thomas Nordkvist Jensen, der er driftschef på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehus.

Vandstanden i sygehusets kælder blev ved med at stige, så medarbejderne var nødt til at tilkalde hjælp fra det lokale brandvæsen.

- Vi har tre befalingsmænd og 12 værnepligtige, der er igang med at udføre en pumpeopgave, hvor vi prøver at få vandet op fra kælderen på Næstved Sygehus. Lige nu pumper vi 4.000 liter vand ud i minuttet, lyder det fra førstevagthavende ved Beredsskabstyrelsen Sjælland Michael Rasmussen.

Vandet fra kælderen bliver pumpet ud i den nærliggende å, Susåen.

Dyrt udstyr er i fare for at blive ødelagt

Kældrene, der lå lavest ved Næstved Sygehus, endte med at stå under vand i næsten en meters højde. Andre steder var knap så kritisk med fem til ti centimeters vand.

- Det er næsten hele hovedkomplekset på Næstved Sygehus, der er berørt af vandet. Det handler om flere tusind kvadratmeter, siger Thomas Nordkvist Jensen, som forsikrer, at den store oversvømmelse ikke har påvirket patientsikkerheden på Næstved Sygehus.

I kælderen stod der blandt andet et scanningsafsnit med dyrt udstyr, som sygehuset har haft fokus på at redde.

  • Driftchef Thomas Nordkvist Jensen på Næstved Sygehus arbejder stadig på at få sygehusets kælder i drift igen. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © (C) DR Sjælland)
  • Gulvene er stadig blanke af vand fra resterne af formiddagens oversvømmelse. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © DR Sjælland)
  • Sygehusets hovedopgave har været at redde apparaturer og elektronik, så oversvømmelsen ikke gik ud over patienterne. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © DR Sjælland)
1 / 3

- Om apperaturen har lidt overlast er for tidligt at sige, men vi kan ikke afvise noget. Vi håber, at det er okay, og at det kan bruges til almindeligt drift i morgen.

De store mængder regn fik sygehuset til at lukke ambulatoriet ved øjenafdelingen, en fysioterapi og scanningsafsnittet.

Driftschefen har som mål om, at sygehuset er i normal drift igen onsdag.

Flere steder i Næstved er ramt

Det er ikke kun Næstved Sygehus, der oplever konsekvenser af det store skybrud.

- Vi har haft et lynnedslag i Glumsø, vand i kælderen i Rådhuset i Næstved, hvor vi kom med nogle sandsække, og lige nu er vi ude på Næstved Sygehus, hvor vi pumper vand op i kælderen, siger Erik Andersen, brandchef i Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

Derudover er flere veje spærret i byen ved kanalen, hvor vandet står op af kloakløbene, så der er stået op til en halv meter vand ved vejen.

- Regnen er stoppet nu, så det er et spørgsmål om, hvordan vi får afledt vandet. Så det bliver i en nær fremtid, at det bliver farbar igen.

Udover veje og sygehuset har boligblokke i Næstved også oplevet, at deres kældre står under vand.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk