Nathalie bruger sin ferie som læge: Sommerjob lokker medicinstuderende til yderområderne

Region Sjælland har ansat 11 studerende som sommervikarer i områder, der mangler praktiserende læger.

Nathalie Fryd har sammen med færdiguddannede praktiserende læger hjulpet til i sommerferien i en lægepraksis i Nykøbing Sjælland. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

- Kom indenfor. Du sætter dig bare på stolen.

26-årige medicinstuderende Nathalie Fryd placerer sig ved sit skrivebord.

I de seneste fire uger har konsultationslokalet hos lægepraksissen Bjørch og Sinkjær i Nykøbing Sjælland været hendes som en del af et sommerjob.

Over for hende sidder patient Finn Pedersen fra Egebjerg.

- Jeg fik at vide af vagtlægen, at det kunne være rosen, men om det er en blodprop i benet, ved man jo ikke, fortæller han og strækker sit højre ben frem.

- Gør det ondt, når jeg trykker på benet? Jeg tænker, at vi skal måle infektionstallet, siger Nathalie Fryd, der spørger sin praktiserende lægekollega til råds.

Nathalie Fryd tager en blodprøve ved at lave et prik i Finn Pedersens finger og måler infektionstallet med det samme.

- På hospitalerne bestiller lægerne normalt bare en blodprøve, og så får de et tal op på en skærm. Det her er lidt anderledes, fortæller hun, mens hun arbejder med måleapparatet.

Nathalie Fryd tager en blodprøve for at teste infektionstallet. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Og det er netop derfor, at Nathalie Fryd har valgt at tilbringe flere uger af sin sommerferie fra Aarhus Universitet på at arbejde i lægeklinikken.

Arbejdsopgaverne i den private lægepraksis er nemlig anderledes, end dem hun kender fra universitetet, hvor hun efter sommerferien starter på 11. semester på medicinstudiet.

- Jeg valgte at tage sommerjobbet, fordi jeg er interesseret i almen praksis. Det er ikke et område, som vi har meget af på studiet. Men det er noget, jeg har overvejet, fordi jeg synes, det lyder spændende, siger Nathalie Fryd.

’Kan også være spændende at være læge i provinsen’

Sommerjobbet er betalt af Region Sjælland. Tiltaget startede i 2017, hvor der var fire lægestuderende i sommerjob i regionen. Siden er der kommet flere interesserede til, og i år har 11 lægestuderende hjulpet lægeklinikkerne i deres sommerferie.

Det har fået regionen til i år at budgettere med 370.000 kroner til projektet, hvor de medicinstuderende er sommervikarer i de områder, der har for få praktiserende læger.

Målet for projektet er at vise de lægestuderende, at der er gode arbejdsmuligheder i regionen, fortæller Trine Birk Andersen (S), der er formand for regionens udvalg for det nære sundhedsvæsen.

Hun håber, at regionen på den lange bane får flere praktiserende læger.

- De lægestuderende får lov til at få noget erfaring, og de får et indblik i, hvad det vil sige at være praktiserende læge. Derudover har vi en mulighed for at vise, at Region Sjælland er et spændende sted at arbejde, siger Trine Birk Andersen.

En af de læger, der i tre uger har haft en medicinstuderende til at tage sig af nogle af patienterne, er Tommy Sommer fra Lægehuset i Rødby.

- Vi vil gerne vise frem, at man faktisk kan have et meget godt og spændende lægeliv, også selvom det foregår ude i provinsen.

Ifølge den praktiserende læge er der nemlig rig mulighed for at få et indblik i de mange forskellige opgaver, der er i yderområdernes lægepraksisser.

- Vi tager selv vores blodprøver, vi laver også småoperationer som at tømme et knæ, hvis der er for meget væske i, og vi laver også blokader i skulder og knæ. Det er opgaver, som vi synes gør vores hverdag rigere, siger Tommy Sommer.

Afviser ikke at flytte til området

Tilbage i konsultationslokalet får patient Finn Pedersen ordineret noget penicillin.

Han er tilfreds med at blive konsulteret af en medicinstuderende, selvom hun stadig læser på universitetet.

- Det er fint for mig. Hun lyder jo kompetent, og hun tog de prøver, jeg havde håbet på, siger Finn Pedersen.

Medicinstuderende Nathalie Fryd er også tilfreds med forløbet på lægeklinikken.

- Det har virkelig været et godt arbejdsmiljø. Jeg er blevet taget godt imod, og jeg får set hele spekteret, når man sidder i almen praksis.

For at være helt sikker på, at der ikke er tale om en blodprop hos patient Finn Pedersen, får Nathalie Fryd hjælp fra sin færdiguddannede praktiserende lægekollega Anja Stæhr. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Ifølge Nathalie Fryd er det også en god oplevelse, at hun kan få hjælp fra de praktiserende læger, hvis hun er i tvivl om en diagnose.

- Du aner ikke, hvad der kommer ind ad døren. De kan jo komme med alt fra et flåtbid til en blodprop i benet eller hjertesvigt. Nogle gange skal man også forholde sig til psykiske problemer, fortæller hun.

Nathalie Fryd afviser heller ikke, at hun efter forløbet i lægeklinikken kan finde på at flytte til området og blive praktiserende læge.

- Da jeg blev student, ville jeg væk fra Holbæk, hvor jeg kommer fra. Så jeg flyttede til Aarhus. Nu kan jeg godt forestille mig at komme tilbage til området, siger hun.

I Region Sjælland har der været medicinstuderende i sommerjob i blandt andet Nykøbing Sjælland, Høng, Korsør, Store Heddinge, Nykøbing Falster og Nakskov.