Nedlukninger har kostet fattige familier dyrt: Rekord mange søger sommerferiehjælp

Dansk Folkehjælp har fået 33 procent flere ansøgninger om feriehjælp end sidste år

Martin Jensen er en af de 7.700 familier der i år har søgt Dansk Folkehjælps feriehjælp. Han har fået feriehjælp til en uge i Lalandia med Oliver på 10 år og sine to andre børn. (Foto: Mathilde Nordenlund © (c) DR)

På bowlingbanen i Lalandia i Rødbyhavn får Martin Jensen fra Slagelse en tiltrængt feriepause med sine tre børn.

- Det er rart at se dem slå sig løs. De får noget frihed og en masse sociale interaktioner med nogen, de ikke kender, siger han.

Martin Jensen er en af de 7.700 familier der har søgt feriehjælp fra Dansk Folkehjælp i år for at kunne komme på sommerferie.

Han er uddannet indenfor restaurantbranchen, men har været på kontanthjælp siden begyndelsen af coronakrisen.

- Og så har pengene bare ikke været til det. Når man har tre børn, kommer der hurtigt uforudsete udgifter. Jeg har for eksempel en søn på ti år, der slider sine sko op som jeg ved ikke hvad, siger Martin Jensen.

Han er langt fra den eneste, der har svært ved at hive penge ud af budgettet til oplevelser i sommerferien i år.

Dansk Folkehjælp har fået 33 procent flere ansøgninger om feriehjælp i år end sidste år – der ellers også slog negativ rekord.

Ekstra mad og bleer

Også organisationer som Mødrehjælpen og Husmoderferie, der uddeler feriehjælp og arrangerer udflugter og ferier for fattige familier, får ekstra mange ansøgninger og henvendelser fra familier, der trænger til et pusterum, i år.

Forklaringen på den ekstra søgning er den samme hos alle organisationerne: coronakrisen.

- I år har vi haft mulighed for at spørge vores ansøgere, og der kan vi entydigt se, at nedlukningerne i Danmark har været en stor del af forklaringen på, hvorfor vi ser de her historiske stigninger, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

For selvom nedlukningerne generelt ikke har betydet flere arbejdsløse i Danmark, har de presset de i forvejen fattige familier på økonomien.

- Når man skal hjemmeskole tre børn, skal man også have bærbare pc'er til tre børn. Når børnene ikke går i dagpleje, vuggestue eller børnehave, skal man pludselig give både morgenmad, frokost og eftermiddagsmad, og der er bleudgifter, siger Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.

Ikke hjælp til alle

Den store efterspørgsel betyder også, at hjælpeorganisationerne må sige nej til ekstra mange familier i år.

- Efterspørgslen har været massiv i forhold til de seneste år, så vi har 50-60 familier på venteliste til ferier lige nu, siger Leo Rasmussen, der er aktivitetsleder i Husmoderferie.

Hos Dansk Folkehjælp er det i år 19 procent af de godkendte ansøgere, som det er muligt at give feriehjælp til.

Klaus Nørlem håber, at de resterende kan få hjælp af en af de store hjælpepakker, hvor der er afsat 22 mio. kr. til oplevelser for udsatte familier.

- Det er et arbejde, vi sætter i gang efter sommerferien, og der vil vi have fokus på nogle af de familier, som har fået afslag på deres feriehjælp, siger han.

Tilbage i Lalandia oplever Martin Jensen, at oplevelser væk hjemmefra giver overskud.

- Børnene får nogle gode oplevelser, der holder længe. Oliver har blandt andet fundet en ven, der bor i Ringsted, som ikke er så langt fra Slagelse, så de vil gerne blive ved at lege sammen, når vi kommer hjem igen, siger han.

Facebook
Twitter