Nej tak: Kun få vil have efterlønnen udbetalt

Langt de fleste takker nej til regeringens tilbud om en kontant udbetaling af deres efterløn.

Tryghed i fremtiden vejer tungere end kontanter i hånden her og nu, mener formanden for Danske A-kasser. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Mulighed for at gå på efterløn eller kontanter i hånden her og nu?

Siden nytår har 420.000 personer i efterlønsordningen kunnet trække deres bidrag ud skattefrit. Tilbuddet er en del af regeringens plan om at sikre, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet.

Men status er, at det er de færreste, der vælger at få den kontante indsprøjtning til økonomien her og nu.

Det viser en rundspørge, DR Sjælland har foretaget hos de a-kasser, der har procentvis flest medlemmer, der betaler til efterlønsordningen - blandt andre pædagogerne, lærerne og metalarbejderne.

Hos fagforbundet FOA betaler 64.000 medlemmer til efterlønsordningen, men kun 2.000 har indtil nu valgt at få pengene ud.

Medlemmerne vil hellere have sikkerhed på sigt, end kontanter her og nu, siger Troels Bang, a-kasseleder hos FOA Sydsjælland, der også huser FOA's landsdækkende medlems-call center.

- I FOA's medlemsgruppe, er der mange, der har haft et hårdt fysisk arbejde. For dem står udsigten til en overgang til efterløn som en grøn gren i horisonten, siger han.

Hos Danske A-kasser, der er brancheorganisationen for 23 statsanerkendte a-kasser, bekræfter man tendensen. Kun få procent har siden nytår sagt farvel til efterlønnen, lyder det fra formand Torben Poulsen.

Danske A-kasser har tidligere advaret medlemmer af efterlønsordningen mod at hæve deres indbetalinger. Og at kun få procent har valgt den kontante udbetaling, skyldes da også, at de har tænkt sig grundigt om, mener Torben Poulsen.

- De vil ikke frasige sig muligheden for at gå på efterløn, hvis det viser sig, at de ikke har mulighed for at blive på arbejdsmarkedet, siger han.

En yderligere grund til det lave antal udbetalinger, kan også være, at dem, der gerne vil vælge efterlønnen fra, allerede fik muligheden i 2012, siger Torben Poulsen.

- Dengang har folk så taget stilling - og dem, der dengang blev i ordningen, har jo en gang truffet valget, siger formanden for Danske A-kasser.

I 2012 blev der i seks måneder åbnet op for muligheden for at få udbetalt sin efterløn. Dengang takkede omkring halvdelen af dem, der havde sparet op til efterløn ja.