(Foto: Julie Würtz © DR Sjælland)

Niels sælger til samlere: 'Efter 25 år er Magic Cards og videobånd stadig på mode'

I 40 år har Niels Hartmann solgt alt fra frimærker til spillekort.

De gamle vinylplader i vinduesudstillingen fanger straks blikket, når man passerer Jernbanegade 33 i Nykøbing Falster. Og træder man indenfor, adskiller butikken, Hundehuset, sig også straks fra de andre butikker i gågaden.

Fra gulv til loft fylder stakke af gamle blade, bøger og vinyler, mens små plastikfigurer hænger i loftet for at pynte samlerbutikken.

Det hele startede egentlig med frimærker og en møntsamling. Senere blev det bøger og blade, og i dag rummer butikken alt mellem himmel og jord inden for bøger, bånd, vinyler, figurer og spillekort.

- Når man har en forretning med så mange ting, skal man selv have samlet på næsten det hele for at forstå, hvad kunderne kommer og spørger til. Jeg har selv været hele turen rundt. Jeg har samlet frimærker, postkort, vinyler, VHS-bånd og tegneserier, fortæller indehaveren af Hundehuset, Niels Hartmann, der har 40 års jubilæum her i midten af april.

 • Hundehuset er stakket fra gulv til loft med forskellige figurer og samleobjekter. - Det startede i sin tid for fyrre år siden som en frimærkehandel med mønter og et antikvariat med brugte bøger og blade. Senere udvidede vi til også at have vinyler og LP-plader. Senere kom CD’erne, og så gled vinylerne ud, og videobåndene kom ind, fortæller Niels Hartmann. (Foto: Julie Würtz © DR Sjælland)
  1 / 11
 • I et af de mange bunker med blade, dukker der et Anders And-blad op fra 1968. Bladet vækker minder hos Niels Hartmann. - Jeg kan selv huske det her blad, lyder det begejstret fra antikvaren. (Foto: Julie Würtz © DR Sjælland)
  2 / 11
 • - Der er mange ældre mennesker, som kommer ind med dollartegn i øjnene, fordi de har en god pladesamling med. De har hørt, at vinyler er det helt store, så nu vil de gerne sælge deres vinyler. Så må jeg mange gange skuffe dem og sige, der er gang i vinyler og kassettebånd, men at det er den hårde rock, der er penge i, fortæller Niels Hartmann.
  3 / 11
 • - Her er ordet nørd ikke et skældsord, lyder det fra Niels Hartmann, der oplever mange nørder besøge sin butik.
  4 / 11
 • - Udover bøger er der også videobånd. Folk tror, det er helt slut, og det er det teoretisk set også. Der er dog videobånd, som har en rigtig god pris, fordi de netop ikke er udkommet på DVD. Så sent som i dag har jeg sendt to VHS-bånd til USA. Og det var ovenikøbet to danske film, fortæller Niels Hartmann.
  5 / 11
 • - De her skal koste 100 kroner. Normalt gør jeg ikke så meget i figurer, men når de hører til de blade og tegneserier, jeg sælger, så tager jeg dem ind i butikken, fortæller Niels Hartmann. (Foto: Julie Würtz © DR Sjælland)
  6 / 11
 • - Der var en knægt, der kom ind en dag i en gammel postjakke. Jeg spurgte ham, om han ikke ville sælge den. Det ville han gerne. Så jeg købte postjakken, og den har hængt der lige siden. Men der kommer nok én en dag, der siger: "Nej en gammel rød postjakke. Den er da sjov".
  7 / 11
 • Kassettebåndene er også ved at få et comeback. Niels Hartmann sælger kassettebånd mindst en gang i ugen. Vinylerne sælger han dog dagligt i butikken og på nettet.
  8 / 11
 • - For 25 år siden kom et par unge mennesker ind min forretning. De spurgte efter nogle spillekort, Magic Cards. Det anede jeg intet om. Der kom flere efterfølgende og spurgte efter det samme emne, så jeg tænkte, at der måtte være et behov for det. Jeg bestilte nogen hjem, og på ingen tid var der udsolgt. Det blev en 'big business'. Det boostede forretningen, så jeg kunne leve af det.
  9 / 11
 • Ifølge Niels Hartmann gentager historien sig ligesom mode, når der er tale om vinyler. Men når gælder de små spillekort, Magic Cards, så er meldingen klar: - Anders And bliver aldrig umoderne, og det er det samme med kortene. De er kommet for at blive, siger Niels Hartmann. I dag er flere af de gamle spillekort også mange penge værd. På verdensplan kan de helt sjældne kort sælges til 50.000 kroner af stykket.
  10 / 11
 • - Jeg kan ikke spå om fremtiden, men CD’er er digitalmusik, og digital musik kan du i dag downloade på Spotify, så jeg har min tvivl, om det vil sælge i fremtiden. Folk efterspørger den analoge lyd, som man kan finde på LP’er, vinyler og kassettebånd, og det har CD’erne ikke.
  11 / 11

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter