Nikolaj har gravet tusindvis af golfbolde op fra stranden med sin greb: Det ser bare ikke rigtigt ud!

Langs Isefjorden har sandet denne uge flydt med tusindvis af golfbolde fra den lokale golfklub.

Det er blevet populært at gå en tur langs stranden ved den lavvandede Holbæk Fjord i løbet af de seneste dage.

Her er tusindvis af golfbolde nemlig dukket op på sandbunden, og den store interesse for golfboldene er kommet efter, at Nikolaj Clasen på en af sine mange ture ved vandkanten opdagede de hvide kugler og begyndte at samle dem sammen.

Efter halvanden time var det blevet til flere fyldte affaldssække, der tilsammen udgjorde over 2500 golfbolde.

Efter indsamlingen gik Nikolaj Clasen til tasterne.

- Efter jeg havde samlet et par tusinde bolde, så tænkte jeg, det måtte foreviges det her. Så optog jeg en film og tog et billede af mit bagagerum og smed på Facebook, siger han.

Vandet og stranden er ikke et fremmed territorie for Nikolaj Clasen, der i sin fritid er lystfisker, og han er forarget over de mange bolde i sandbunden.

- En ting er at gå i vandet og så finde nogle vildfarne bolde en gang imellem, når man går og fisker nogle timer. Det er, som det er. Men at man så ender med at se, at der decideret er blevet dumpet affald med bolde i den mængde langs med fjorden, det er værd at reagere på, siger han og fortsætter.

- Jeg ved jo ærlig talt ikke, hvor meget en golfbold forurener, jeg kender ikke belastningen for miljøet, men for mig ser det bare ikke rigtigt ud.

For Nikolaj Clasen mener nemlig ikke, at boldene tilfældigt er havnet i vandet. Ifølge ham er det Holbæk Golfklub, der har renset sine vandhuller for slam og lagt det langs fjorden. Derfra ender ude i vandet.

Efter Nikolaj Clasen samlede golfboldene ind, lagde han et billede af dem på Facebook. (Foto: © (Privat foto))

Gør som de plejer

I Holbæk Golfklub erkender de, at golfboldene er deres, og de er kede af situationen.

Men klubbens formand, Bjarne Kjærside, gør opmærksom på, at klubben har renset vandhullerne på samme måde, som de plejer med nogle års mellemrum, denne gang er det blot fem år siden sidst.

- Vi har tilladelse til at gøre det, vi har gjort. Det har ikke været et problem før, men vi er meget kede af, at det er endt på den måde her. Vi har jo ingen interesse i, at der skal ligge golfbolde og flyde rundt omkring, siger han.

Ifølge ham er boldene havnet på stranden, fordi klubben selv har lagt boldene på søbredden efter at have renset vandhullerne på golfbanen, men at det blev højvande, og derfor flød boldene ud i fjorden, og at de selv ville samle dem op.

Bjarne Kjærside er formand for Holbæk Golfklub, og han er ked af sagen. (Foto: © Trine Warrer Juul - DR Sjælland)

Men den køber Nikolaj Clasen ikke, da DRs reporter møder ham ved vandkanten ved Holbæk Fjord.

- På trods af, at golfklubben siger, de selv har renset op, og der har været adskillige ude for at samle golfbolde op, de er jo lidt penge værd, så har vi jo fundet en 20-25 stykker bare på ti minutter, siger han.

Golfbolde hører ikke til i vandet

Efter at flere borgere i Holbæk har været forbi den lavvandede fjord og samle hundredvis af golfbolde de seneste par dage, er meldingen fra kommunen klar.

- Vi har givet en dispensation til at rense op, det skal man jo. Det er jo positivt, at de har søgt om det og ikke bare gjort det. Men der er nogle regler for, hvordan man skal bortskaffe det her materiale, og det skal de selvfølgelig følge, og det er en umiddelbar vurdering, at det har de ikke gjort i det her tilfælde, siger Kasper Enevoldsen, der er chef for Vækst og Bæredygtighed i Holbæk Kommune og fortsætter.

- Vi er gået ind i den sag og har allerede en dialog med golfklubben om at sikre, hvordan vi undgår det i fremtiden.

Tilbage i Holbæk Golfklub understreger Bjarne Kjærside, at de ville have samlet boldene op. Nu skal klubben dog kigge på løsninger, så det ikke sker igen.

- Jeg glæder mig over, der er tre år til, at vi skal gøre det igen. Så kan det være, vi kan finde på et eller andet fornuftigt at gøre til den tid. Men lige nu har jeg ikke nogen god løsning, siger han.