Nikoline troede det blå kort dækkede: Endte med regning på 3500 kroner

Da Nikoline Gade kom til skade på en skiferie i Frankrig, tog hospitalet ikke imod det blå sygesikringskort. Derfor endte hun med at måtte betale på stedet.

Det gælder om, at have styr på reglerne omkring rejseforsikringer. Det havde 19-årige Nikoline Gade fra Slagelse ikke, da hun var på vinterferie med vennerne i Frankrig. (Foto: Casper Dalsgaard Sander DR Sjælland © (c) DR)

Snart skal badebold, solcreme og håndklæder pakkes, når turen for mange af os går mod sydligere himmelstrøg.

Med i kufferten har mange også det blå sygesikringskort, som ikke dækker sygdom og skader lige så godt som det gamle gule kort.

Det fik 19-årige Nikoline Gade fra Slagelse at føle, da hun kom til skade med knæet på en skiferie i Frankrig tidligere i år.

Da Nikoline ville betale regningen med sit blå sygesikringskort lød svaret: Det kan ikke bruges.

- Jeg blev ked af det, fordi jeg ikke ligefrem har mange penge som studerende. I det sekund jeg fik det at vide, tænkte jeg: Det kan jo ikke passe, for jeg skal have pengene til resten af ferien, siger hun.

Regningen lød på 463 euro. Det svarer til godt 3500 kroner, som Nikoline Gade måtte betale på sit Mastercard.

Hun havde tegnet en rejseforsikring hjemmefra, men den dækkede ikke skisport, da det af forsikringsselskabet blev betegnet som en ekstremsport.

- Jeg troede, det blå sygesikringskort dækkede. Jeg havde fået at vide, at man bare skulle tage det med, så man fik en regning med hjem, og så var den klaret, siger hun.

Er blevet klogere

I dag har Nikoline Gade det fint, og det går godt med knæet. Men når hun tænker tilbage, burde hun have sat sig lidt mere ind i reglerne.

- Jeg skulle nok have tjekket lidt mere op på det hele og have haft styr på min rejseforsikring. Så det skal jeg nok lære til næste gang, siger hun.

Hun har da også anbefalet sine venner, at de fremover skal tjekke, hvad deres forsikringer og det blå sygesikringsbevis dækker.

For nylig har hun fået brev fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Meldingen er foreløbig, at hun kan få refunderet 740 kroner ud af de 3500 kroner, som regningen i Frankrig lød på.

- Det irriterede mig til at starte med, men nu håber jeg bare på, at jeg kan få resten af pengene, siger hun.

Fakta om det blå EU-sygesikringskort:

  • Kortet giver ret til de samme sundhedsydelser på de samme vilkår, som borgerne har i det land, du opholder dig i.

  • Du kan komme til at betale hele eller en del af behandlingen selv.

  • Kortet dækker kun, hvis lægen, tandlægen eller sygehuset er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet.

  • Kortet dækker ikke udgifter til hjemtransport, og i nogle lande heller ikke alle udgifter til sygetransport.

  • Ønsker du at få dækket alle udgifter til syge- og hjemtransport ved sygdom eller dødsfald, skal du tegne en privat rejseforsikring. Der gælder særlige regler for hjemtransport fra Finland, Island, Norge og Sverige. Kilde: Borger.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk