Nu bliver det billigere at sejle til øerne

Fra i dag kan færgerne sætte prisen på billetter ned, men der er stor forskel på rabatterne fra ø til ø.

Fra i dag bliver det mange steder billigere at tage en tur til en af landets øer.

Der er dog stor forskel på, hvor meget prisen på færgebilletten er nedsat, og hvornår du kan komme billigt med færgen.

Det svinger betydeligt, hvor meget de enkelte færgeselskaber har fået i tilskud fra Social- og Indenrigsministeriet, så billetpriserne kan sænkes i ydersæsonen. I alt der uddelt 28 millioner kroner i støtte i år.

En af de færger, der for alvor kan banke prisen ned, er kabelfærgen Østre Færge, som sejler til Orø.

Færgeselskabet har fået to millioner i tilskud året ud, så selskabet fra 1. september kan sænke prisen med 80 procent på alt undtagen gods, oplyser administrerende direktør Peter Alex Jensen.

På Sejerøfærgen bliver der kun råd til at give cyklisterne gratis overfart, og så bliver fire overfarter om ugen gratis for biler.

Ordning bliver evalueret om fire år

Det er Social- og Indenrigsministeriet, der har beregnet tilskuddet på baggrund af indberetninger fra kommunerne, men Småøernes Færgeselskaber undrer sig over de store forskelle mellem øerne.

- Vi tænker, at der er nogle tal, der ikke er helt valide. Når vi sammenligner vores medlemmer, får vi mistanke om, at man bør kigge tingene igennem en gang til, siger formand Søren Andsersen.

Efter planen skal ordningen evalueres efter fire år, men det er for lang tid, mener formand for Sammenslutningen af Danske Småøer Dorte Winther.

- Jeg kunne godt tænke mig at få en hurtigere evaluering end efter fire år. Så kan vi også hurtigere pejle os ind på, hvad der giver en effekt med de her midler, siger hun.

Fakta om nedsættelse af færgetakster

  • Social- og Indenrigsministeriet yder et årligt tilskud til nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer. Private færger kan modtage tilskud gennem en kommune.

  • Social- og Indenrigsministeriet yder ikke tilskud til de statslige færgeruter til Bornholm og Samsø.

  • Tilskuddet udgør 28,4 mio. kr. i 2016 og 55,6 mio. kr. årligt fra 2017.

  • Færgeselskaberne kan nedsætte taksterne fra i dag, men må selv vælge hvornår frem til den 30. november 2016.