Nu er det slut med oste og frilandssvin på kendt økologisk gods

Knuthenlund Gods lukker gårdbutik, mejeri og café, mens driften er solgt videre.

Susanne Hovmand-Simonsen overtog som fjerde generation Knuthenlund Gods i 2006 og omlagde til økologisk landbrug året efter. (Foto: Susanne Hovmand-Simonsen © Susanne Hovmand-Simonsen)

Efter længere tids forgæves søgning efter en kapitalindsprøjtning, bliver godset Knuthenlund på Lolland nu solgt.

Den økologiske drift af markerne på godset kommer dog til at fortsætte, og det glæder godsejer Susanne Hovmand-Simonsen.

- Selvom jeg selvfølgelig havde andre ambitioner med Knuthenlund, er jeg meget tilfreds med den aftale vi har landet med de nye ejere, siger hun i en pressemeddelelse.

Susanne Hovmand-Simonsen er fjerde generation på godset, hvor hun sammen med sin mand har haft fokus på økologi.

- Vi er meget taknemmelige for den rejse, vi har været på, hvor vi har fået lov til at udleve nogle store drømme og visioner for landbrug of produktion, siger hun.

Formanden i Økologisk Landbrug Per Kølster, mener det er et stort tab for Lolland, at Knuthenlund Gods på Lolland nu er blevet solgt.

Han er ærgerlig over godsejerejer Susanne Hovmand-Simonsens farvel.

- Det er jo meget trist for hendes familie og for Susanne, som har været et helt utroligt fyrtårn både for Lolland, for økologien, for Danmark og endda internationalt. Økologien er et sted, hvor vi i høj grad lever af, at nogle tør gå forrest.

Knuthenlund Gods har været plaget af millionunderunderskud de seneste år, derfor bliver godset nu solgt.

Alligevel er Per Kølster fortrøstningsfuld. Salget af Knuthenlund betyder nemlig ikke, at den økologiske produktion på godset stopper:

- Samtidig med, at det er et tab, så er det et bevis på, at der står andre på spring til at tage over og fortsætte de gode takter, som økologien er i disse år.

Salget af godset skaber også ærgrelse på borgmesterkontoret i Lolland Kommune, hvor socialdemokratiske Holger Schou Rasmussen håber, at de nye ejere vil køre godset videre i samme ånd.

- Susanne har fået bygget en fantastisk historie op for Lolland og omkring Knuthenlund. De fødevarer godset leverede, var fantastiske, og det er rigtig ærgerligt, at det ikke er lykkedes at redde godset i den driftform, Knuthenlund har haft, siger borgmesteren.

Knuthenlund har været et økologisk landbrug i mere end ti år

Godset har produceret alt fra biodynamisk ost til økologisk svinekød, som er blevet solgt til gourmetrestauranter som Noma og Geranium.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk