Nu får selvstændige bedre barsel: ’Folk skal ikke vælge, om de vil have en direktør eller et barn i maven’

Selvstændige kan nu se frem til 12.000 kroner mere i barsel om måneden.

Maria Lysebjerg er frisør og venter sit første barn til maj. Hun er glad for at kunne få mere i løn under barsel. (Foto: © (privatfoto))

CVR-nummeret er på plads, penselstrøgene i butikken er tørre og de første ordrer er i hus.

Men så bliver du gravid.

Familieforøgelse hos kvindelige selvstændige har ofte skabt en tid med søvnløse nætter og hovedpine omkring manglende økonomi.

Men nu skal en barselsordning få kvindelige iværksættere til at sove bedre om natten.

Sådan lyder et lovforslag, der netop er blevet vedtaget af et flertal i Folketinget.

Lovforslaget giver fra 1. januar 2021 selvstændige og iværksættere mulighed for at få 12.000 kroner ekstra om måneden i barsel.

Det betyder, at selvstændige nu kan modtage op til i alt 31.000 kroner om måneden, afhængig af hvor meget de tjener.

De ekstra penge vækker stor glæde hos Maria Lysebjerg, der har sin egen frisørsalon i Næstved og er gravid med sit første barn.

- Det letter helt klart til faste udgifter og i forhold til at få ro i hovedet, når man skal gå derhjemme og have et nyt liv, fortæller hun.

Timingen kan heller ikke blive bedre, mener frisøren.

- Jeg er rigtig glad for, at det kommer nu, da jeg står i en situation, hvor jeg er gravid og har termin til maj, lyder det fra Maria Lysebjerg.

Penge giver ro til barn nummer to

For Signe Severin, der har virksomheden Karlas Køkken i Nykøbing Falster, får de ekstra barselspenge også stor betydning.

Hun har en nyopstartet virksomhed, hvor hun sætter fokus på, hvad børn spiser, men hun drømmer også om at få flere børn.

- Det betyder, at jeg har mere ro i maven omkring at kunne få barn nummer to. Jeg har jo ikke lyst til at gå på kompromis med noget, siger Signe Severin, der er lettet over den nye ordning.

Signe Severin er mor til Karla. Den nye barselsordning har fået hende til at overveje barn nummer to. (© Signe Severin)

- Jeg har været bekymret for, om jeg overhovedet kunne tillade mig at få barn nummer to, fordi jeg er en nyopstartet virksomhed, fortæller hun.

Og det er netop ideen med den nye ordning, at kvinder ikke skal vælge mellem virksomhed eller familieforøgelse, fortæller Jakob Brandt, som er administrerende direktør hos SMV Danmark, der arbejder for at forbedre vilkår for virksomheder.

- Det er en sag, vi har arbejdet for i 15 år. Vi har ikke brug for, at folk skal vælge imellem, om de skal have en direktør eller et barn i maven, siger han.

Jakob Brandt bakkes op af Mads Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland i Sorø.

Han er glad for, at selvstændige fremover får samme vilkår som private arbejdsgivere.

- Kun hver fjerde iværksætter er kvinde. Derfor har det været vigtigt at gøre det mere attraktivt at starte en virksomhed op og samtidig være sikret økonomisk, siger han.

Han håber på, at de forbedrede barselsvilkår vil få flere kvinder til at vælge den alternative karrierevej.

Ekstra udgift til virksomhederne

Den nye barselsordning skal finansieres som en ekstra udgift til de selvstændige, hvor de fremadrettet skal betale 1.150 kroner om året til Barselsfonden.

Men for mange selvstændige har coronakrisen været en svær tid, og nu bliver det endnu dyrere at have sin egen virksomhed, hvilket ikke burde være nødvendigt, mener Morten Dahlin, der er folketingsmedlem fra Venstre.

For uanset om du er en enkeltmandsvirksomhed eller kun har mænd ansat, skal selvstændige på fuld tid fra det nye år til at betale yderligere til barselsfonden.

- Midt i denne økonomiske krise, som vi står i, er der ikke behov for at gøre det sværere og dyrere at blive iværksættere og selvstændig. Vi er for forbedringerne i barselsordningen, men vi er ikke glade for finansieringen, siger Morten Dahlin.

Ifølge Astrid Carøe, der er ligestillingsordfører fra SF, er det ikke noget problem, at selvstændige får en ekstra udgift på 1.150 kroner om året.

- Jeg synes helt generelt, at det er en ordentlig måde, vi har finansieret det på. Det er præcis på samme måde, som virksomheder betaler ind til deres medarbejderes barsel, nu skal de betale for en person mere, der er dem selv.

Forældre, der skal på barsel, kan få adgang til pengene efter nytår, men selvstændige skal først indbetale til den nye barselsfond fra efteråret næste år.