Nu kommer der fugleskræmmere på "dødens mark"

En drone har sat små roterende fugleskræmmere på højspændingsledningerne ved Dybsø Fjord. Det skal redde svaneliv.

I alt 700 meter højspændingsledninger ved "Dødens mark" skal have hængt små fugleskræmmere på. Jakob Devantier Larsen, afdelingsleder hos Energinet, står bag opsætningen. (Foto: Thor Malthe Andersen © dr)

Den er kendt som "dødens mark," men fra i dag skal det være slut med at finde døde svaner under højspændingsledningerne.

Masterne på en omkring 700 meter lang strækning ved Dybsø Fjord på Sydsjælland fik nemlig i dag påsat omkring 150 roterende refleksskilte.

Tidligere har mange svaner måttet lade livet, fordi de fløj ind i ledningerne mellem de høje master på marken, men det sker forhåbentlig ikke i fremtiden, siger Jakob Devantier Larsen, afdelingsleder hos Energinet. Han står bag opsætningen:

- De andre steder, hvor man har brugt det her, har det haft en stor virkning, i forhold til at svanerne ser ledningerne, inden de flyver ind i dem, siger han.

Strækningen ved Dybsø Fjord blev tidligere på året kendt som "dødens mark", fordi op mod 180 svaner var døde i løbet af få måneder, da de var fløjet ind i luftledningerne.

Hos Dansk Ornitologisk Forening er biolog Knud Flensted tilfreds med, at Energinet sætter fugleskræmmerne op.

- Jeg tror, at det vil være med til at minimere problemet, men det vil langt fra løse det. Så vi vil fortsat kæmpe for, at ledningerne bliver gravet ned. Det er den eneste løsning, som vil fjerne de døde fugle fra markerne, siger han.

På landsplan anslår Dansk Ornitologisk Forening, at omkring 5.000 - svarende til omkring en tredjedel af alle voksne svaner - dør ved at flyve ind i en elledning.

Facebook
Twitter