Nul røg i skoletiden: Efter sommerferien skal alle ungdomsuddannelser være røgfri

Flere skoler har allerede gode erfaringer med at kvitte røgen forud for lovkrav.

Det er slut med at tænde en smøg, tage snus eller ryge e-cigaret i skoletiden, når elever starter på en ungdomsuddannelse efter sommerferien.

Fra den 31. juli bliver røgfri skoletid nemlig et lovkrav, og det betyder, at skolerne er ved at gøre sig klar til en ny hverdag uden røg og damp.

Mathilde Stybe oplever, at færre af hendes venner ryger, efter der er blevet indført røgfri skoletid på Odsherred Gymnasium. (Foto: (privatfoto))

111 ungdomsuddannelser i landet er dog ifølge Kræftens Bekæmpelse på forkant og har allerede indført forbuddet, og flere steder har det vist sig at have en god effekt.

Det gælder blandt andet på Odsherred Gymnasium, der indførte røgfri skoletid sidste år, fortæller elevrådsforkvinde Mathilde Stybe.

- Det er ikke lige så populært at ryge til fester, og også oppe på skolen er der slet ikke lige så mange, der starter med at ryge. Så det tegner rimelig godt, siger hun.

Josef Lønge hår skåret ned på sit forbrug af cigaretter, efter der blev indført røgfri skoletid på hans uddannelse i Kalundborg. (Foto: (privatfoto))

På Kalundborg Processkole blev tiltaget indført i januar, og her kan Josef Lønge, der er elev på skolen, også mærke, at det har haft en effekt, selvom det ikke har fået ham til at stoppe helt med at ryge.

- Fordi rygeforbuddet var der, så røg man mindre, og der fik jeg faktisk også mindre lyst til at ryge, siger han.

Et godt sted at sætte ind

På Kalundborg Processkole, der er en del af EUC Nordvestsjælland, er ledelsen allerede nu glade for at have indført tiltaget.

For det kan være med til at vende en tendens, så flere helt holder sig fra at begynde at tage snus og ryge cigaretter og e-cigaretter, håber uddannelseschef, Leif Dam Pedersen.

- Nogen begynder faktisk at ryge, når de starter på en erhvervsskole. Det, synes vi ikke, er det fedeste ry og rygte, siger han.

Samme oplevelse har Lotte Therkildsen, der er projektleder for tobaksindsatsen i Region Sjælland.

- Der er en tendens til, at man starter med at ryge, når man starter på ungdomsuddannelser. Særligt hvis der er et frikvarterstilbud, hvor man kan gå ud og ryge, og det er en af de eneste tilbud, der er, siger hun.

Kræver tilvænning

På Kalundborg Processkole er det nu ikke længere kutyme at gå i rygeskuret og pulse på en smøg i pauserne.

Men selvom reglerne om røgfri skoletid er accepteret af både lærere og elever, så tager det tid at omstille sig til, fortæller Leif Dam Pedersen:

- Det er en lang kamp. Der er ikke nogen, der snakker om at drikke alkohol på arbejdspladsen i dag, men det gjorde man for 30 år siden, hvor det var helt almindeligt. Så jeg tænker, at forløbet med rygning vil vare nogle år, siger han.

Lotte Therkildsen, der er projektleder for tobaksindsatsen i Region Sjælland, er enig i, at målet er at få ændret en kultur over tid.

- Vi skal ikke tvinge nogen til at stoppe med at ryge, men vi skal prøve at ændre en kultur ude på skolerne, så det ikke er det, man laver i pauserne, siger hun.

Ved årsskiftet blev røgfri skoletid lovpligtigt på alle grundskoler, kostskoler og efterskoler.