Ny borgmester vil ikke droppe omdiskuteret biogasanlæg

Selvom borgmesterkæden i Odsherred kommune har skiftet hænder, så skal modstandere af et kommende biogasanlæg ikke regne med hjælp.

Biogasanlægget i Vig har fyldt meget i valgkampen i Odsherred Kommune. Men den nye borgmester kommer ikke til at ændre på planerne. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, DR)

Et af de helt store debatemner under kommunalvalgkampen i Odsherred Kommune har handlet om, hvorvidt der skal placeres et biogasanlæg uden for Vig i det nordvestsjællandske eller ej.

Men til trods for at lokale foreninger og borgere i Vig op mod kommunalvalget har protesteret mod anlægget, så skal de ikke regne med en håndsrækning fra den nye borgmester.

Karina Vincentz fra lokallisten Nyt Odsherred og kommende borgmester i Odsherred Kommune regner nemlig ikke med, at planerne om biogasanlægget bliver droppet, når hun og den nye kommunalbestyrelse indtager byrådssalen ved årsskiftet.

- Det er ikke en del af det forståelsespapir, vi har skrevet under på, og det er ikke, fordi det har fyldt særlig meget i forhandlingerne. Så jeg tænker, at hvert parti og liste stadig står, som de gjorde før, siger hun.

Biogasanlægget er ikke nævnt med et enkelt ord i det forståelsespapir om fremtiden for Odsherred Kommune, som Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Nyt Odsherred, Dansk Folkeparti og Venstre er blevet enige om.

Rådhuset i Odsherred Kommune ligger i Højby. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

For netop Venstre sidder Hanne Pigonska i byrådet i Odsherred Kommune, og står det til hende, så skal den lokalplan, der gør et bioanlæg muligt, stadig ikke ændres

- Det vi mener før valget, mener vi selvfølgelig stadig efter valget. Der kan komme ændringer, men som udgangspunkt vil vi ikke give borgere i Odsherred den store regning, der vil være, hvis man vælger at lave planerne om, siger hun

Fortsætter protesterne

At planerne om biogasanlægget ikke står til at blive droppet, selvom borgmesterkæden skifter hænder, så betyder det ikke, at borgerne omkring Vig vil droppe kampen mod anlægget.

Jørgen Preuss, der er medlem af protestgruppen ’Biogas anlæg – VIG – Nej tak’, er en af de borgere, der i flere år har protesteret mod planerne omkring biogasanlægget og sammen med 1400 andre har sat sin underskrift på en protest mod anlægget.

Han mener, det er urimeligt at oprette et biogasanlæg i Vig, fordi omfartsvejen mellem Vig og Holbæk bliver epicenter for meget mere trafik. Derudover synes han heller ikke, at et biogasanlæg er særlig kønt at have i sin baghave.

- Vi vil blive ved med at kontakte de politikere, der nu har sagt at de vil gå ind og ændre lokalplanen i det nye byråds år, og blive ved med at presse dem til at få taget det op, siger han

Forudser ikke sagen som afsluttet

Det er ikke kun borgere, der gerne vil have planerne om et biogasanlæg annulleret. Fra politisk side har projektet også mødt modstand i kommunen, men i den nye kommunalbestyrelse vil det kun være seks folkevalgte ud af 25, der vil have anlægget flyttet eller droppet.

En af dem er Thomas Nicolaisen fra Radikale Venstre, og han er klar over, at det ikke bliver nemt at ændret lokalplanerne.

- Jeg står ved den holdning, vi har haft siden 2017, og vi vil ikke have et biogasanlæg. Men jeg kan også godt tælle, og som det ser ud nu, så er der ikke flertal, siger han.

Selvom Nyt Odsherred og den kommende borgmester Karina Vincentz ikke vil ændre lokalplanen, så regner hun med, at bioanlægget nok kommer op til debat i det kommende byråd.

- Jeg har ikke hørt andet end, at de partier, som tidligere var imod biogas, stadig er det. Så jeg tænker, den vil blive rejst i byrådssalen, og så kommer der en afstemning om den der, siger hun.