Ny e-sportsuddannelse skal lokke flere unge på skolebænken

En HF-uddannelse med fokus på e-sport skal give flere unge mulighed for at tage en gymnasial uddannelse og imødekomme deres digitale interesse.

HF-linjer på tre uddannelsessteder i Region Sjælland skal lokke unge til at tage en uddannelse. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Counter Strike, League of Legends og World of Warcraft.

Det lyder ikke umiddelbart som fag, man kan have på skolebænken.

Men det vil tre uddannelsessteder i Region Sjælland nu tilbyde i samspil med traditionelle fag som dansk, engelsk og matematik.

Til august slår VUC Storstrøm, Klar og Nordvestsjælland dørene op til deres helt nye HF-linje med udgangspunkt i e-sport.

Valget på netop computerspil er ikke tilfældigt, siger Hanne Normann Michelsen, der er rektor på VUC KLAR.

- Vi er blevet opmærksomme på, at en del unge og voksne er meget engageret i e-sport, og dem vil vi gerne give mulighed for at tage en gymnasial uddannelse samtidig med, at de er engageret i e-sporten, siger hun.

Ifølge udviklingschef på VUC Storstrøm, Rasmus Kjær Kristiansen, er formålet med e-sport-linjen at give et uddannelsestilbud til e-sports-entusiaster, men også til en gruppe, der måske har en opfattelse af, at de ikke kan indgå i et traditionelt skolesystem.

- Uddannelse skal være for alle. Der er mange veje til at få et godt liv og en uddannelse. Og det her er en ny vej, vi åbner for de unge mennesker, som måske ikke lige er lykkedes ellers, siger han.

Han tilføjer, at de såkaldte ”gamere” er vigtige for både uddannelsessystemet og erhvervslivet.

DE: Gamere har gode kompetencer

Netop erhvervslivet hilser den nye HF-linje velkommen.

- Det er en rigtig god idé at prøve at fange de unge der hvor de er. Nogle af dem sidder og gamer til langt ud på natten, så det at lave et tilbud, der matcher dem, er en god idé, siger Mads Eriksen, chef for uddannelse og forskning Dansk Erhverv.

Selvom han ikke mener, at man lærer de nødvendige computertekniske færdigheder ved at spille Counter Strike, så tilegner man sig andre vigtige kompetencer:

- Man lærer en masse kompetencer for eksempel om at samarbejde og løse problemstillinger, så jeg tror det kan være med til at starte nogle interesser, som så kan give nogle af de ting, vi mangler i erhvervslivet, siger Mads Eriksen.

Vil gøre det lettere at gå i skole

En af dem, der overvejer at søge ind på e-sportslinjen, er 25-årige Oscar Skou Rolighed.

For otte år siden droppede han ud af gymnasiet og har siden haft en række ufaglærte jobs. Men skal han tilbage til skolebænken, så vil det give god mening for ham at kombinere uddannelsen med sin interesse for e-sport.

- Det er super fedt, at man starter i skole med en masse mennesker, der har samme interesser som dig. Når man vælger et gymnasium, som jeg jo gjorde, så betyder det ikke, at man har de samme interesser, bare fordi man har de samme A-fag. Så jeg tror, at det vil give nogle helt specielle fællesskaber fra start, som vil gøre skolegangen nemmere for dem, som har lidt svært ved at gå i skole, siger han.

Oskar Skou Rolighed er ufaglært og har tidligere forsøgt sig med både gymnasiet og HF uden held. Men en målrettet e-sportslinje, vil sandsynligvis godt kunne lokke ham tilbage til skolebænken. (Foto: PRIVATFOTO)

Store dele af uddannelsen vil foregå online, og ifølge Oscar Skou Rolighed er det også tiltrækkende, at uddannelsen er indrettet mere efter de unges hverdag.

- Der er en masse mennesker, der ligesom mig har siddet foran en computer hele deres liv. Det betyder utrolig meget for skolegangen, at man så kan starte sammen med en masse andre gamere og implimentere de ting, man kender fra gamingverdenen, i sin uddannelse.

Stigende efterspørgsel

Ifølge forbundet Esport Danmark er der stor og stigende efterspørgsel efter uddannelser med fokus på e-sport.

- Det er tydeligt, at det er en meget større del af de næste par generationer end de forrige, der interesserer sig for videospil, så vi kommer kun til at opleve en større efterspørgsel, og derfor er det vigtigt at kigge på, hvordan vi håndterer den stigende efterspørgsel, siger Sofus Bynge, der er ansvarlig for skole og uddannelse i e-sport Danmark

Forbundet vil desuden arbejde for, at de studerende forstår vigtigheden af at være i god fysisk form, selvom de sidder foran computeren og dyrker e-sport.

- Den fysiske aktivitet og de fysiske relationer er ekstremt vigtige, så derfor er vi nødt til at få skabt nogle aftaler, der stemmer overens med det digitale, siger Sofus Bynge.

De tre nye uddannelsessteder slår de digitale døre op den 12. august. Der er ansøgningsfrist 1. august.

FacebookTwitter