Ny forskning: Gener afgør barnets vægt ved fødslen

Nyt studie giver svar på, hvad der påvirker barnets vægt i livmoderen og fremtidige sundhed.

Jens-Christian Holm har arbejdet med overvægt blandt børn og unge i 20 år. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Et spædbarns vægt har stor betydning, når barnet bliver født. Vægten har nemlig en indvirkning på, om barnet har større risiko for at blive overvægtig og udvikle sygdomme senere i livet.

Den viden har man haft i flere år, men nu er man endelig blevet klogere på, hvorfor et barn kan være enten overvægtig eller undervægtig allerede ved fødslen.

Det er nemlig den måde, moderen og barnets gener arbejder sammen på i livmoderen, der har betydning for barnets vægt som spæd.

Det fortæller Jens-Christian Holm, der er børnelæge og forskningsansvarlig ved Enheden For Overvægtige Børn Og Unge på Holbæk Sygehus.

Han har selv været med til opdagelsen af den nye gensammenhæng i forhold til overvægt sammen med professor ved Københavns Universitet Torben Hansen og kalder opdagelsen for en 'gigantisk nyhed'.

I forskningen har man taget mere end en halv million mennesker og lavet avancerede genetiske analyser.

- Man kunne se, at 190 gener optrådte i en interaktion mellem moren og det undfangede barn inde i morens mave på en måde, som havde indflydelse på udviklingen af fødselsvægten. De 190 gener har en direkte og selvstændig indflydelse på sygdomme eller sundhed senere i livet, fortæller børnelægen Jens-Christian Holm.

Den nye forskning viser, at barnets fødselsvægt bliver afgjort, om morens og barnets gener arbejder sammen eller imod hinanden, allerede når barnet ligger inde i livmoderen. Det har betydning for barnets ve og vel senere i livet.

Kan måske forebygge overvægt

Det betyder, at hvis barnet har en meget lav eller meget høj fødselsvægt, så er der større risiko for at udvikle overvægt eller undervægt.

- Det giver et klart perspektiv til, at man i fremtiden efter fødslen kan få en idé om, hvad barnet har af risiko for sin fremtidige sundhed og i høj grad sygdomme. Det giver potentielle muligheder for forebyggelse og behandling, siger Jens-Christian Holm.

Det betyder, at vi har en ret tidlig viden om vores gener, som vi kan forholde os til, når det gælder sundhed.

Med opdagelsen af geninteraktionen vil forskerne i fremtiden kunne udvikle en screening hos børn, som har risiko for overvægt.

Her vil de hjælpe med at forebygge eller udvikle et behandlingsprogram, når barnet har rundet de første 10-15 år.