Ny kampagne skal få flere kvinder til screening for livmoderhalskræft

Kun 64 procent af de kvinder, der bliver tilbudt en screening for livmoderhalskræft, vælger at blive undersøgt. Kampagne skal få kvinderne til lægen.

Flere kvinder skal undersøges for livmoderhalskræft. (© DR)

Kvinderne i Region Sjælland er dem, der har sværest ved at komme afsted til lægen og blive tjekket. Derfor kører regionen lige nu en kampagnesociale medier, der skal få flere kvinder til at blive screenet.

- Nogle vil sige, at den går lige til kanten, men den gør det på en humoristisk måde, som skal få kvinderne til at tænke, at det ikke er så slemt at gå til gynækologisk undersøgelse, siger chefkonsulent i kvalitet og udvikling i Region Sjælland Mari-Ann Munch.

De seneste tal fra Dansk Kvalitetsdatabase for Livmoderhalskræftscreening viser, at der i 2013 blev indkaldt knap 360.000 kvinder til undersøgelse for livmoderhalskræft, men kun 64 procent tog til lægen og fik lavet undersøgelsen.

Målet på landsplan er, at 75 procent af de danske kvinder mellem 23 og 65 år skal undersøges.

Ifølge Ane Just Ohrt, der er læge i Sundhedsstyrelsen, kan man ved en screening finde dem, der har livmoderhalskræft uden at have symptomer og dermed tilbyde behandling tidligere i forløbet.

- Derudover kan vi også finde forstadier til livmoderhalskræft, altså celleforandringer i livmoderhalsen, siger hun.

I Region Sjælland valgte 19.000 kvinder i 2013 ikke at få en tid til undersøgelse, efter de var blevet indkaldt. Den nye kampagne skal få flere til lægen.

- Der kan være manglende viden om, hvor vigtigt det er. Der er også en barriere i at gå til lægen til en gynækologisk undersøgelse. Det er der mange kvinder, der finder grænseoverskridende, siger chefkonsulent i Region Sjælland Mari-Ann Munch.

Undersøgelsen er kun et tilbud, men selvom kvinder er i deres gode ret til at vælge den fra, så skal det ske på det rigtige grundlag, siger Mari-Ann Munch.

- Der kan også være barrierer hos socialt udsatte grupper, hvor vi ved, at deltagelsen er lavere end i resten af regionen, siger Mari-Ann Munch.

Screening for livmoderhalskræft:

  • Hvert tredje år tilbydes alle kvinder mellem 23 og 49 år en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen.

  • Kvinder i alderen 50-65 år tilbydes undersøgelsen hvert femte år.

  • Ordningen har kørt i den form de sidste 10 år.Kilde: Sundhedsstyrelsen