Ny naturvidenskabelig legeplads for alle

Brorfelde med stjerneobservatorie og istidslandskab bliver til oplevelsescenter

Både store og små børn skal lære om naturvidenskab i Brorfeldes oplevelsescenter (Foto: Trine Warrer Juul)

Mange husker nok de karakteristiske Brorfelde bakker med den store stjernekikkert på toppen fra DRs julekalender sidste år.

Området er unikt rent naturvidenskabeligt, og i dag har Holbæk kommune overtaget nøglerne til området og de gamle observatoriebygninger fra det statslige ejendomsselskab Freja.

Planen er at der skal indrettes et oplevelsescenter med fokus på formidling af geologi, natur og astronomi.

- I dag har vi fået startskudet til en ny spændende naturvidenskabelig legeplads. Det er et sted, hvor vi kan formidle naturvidenskab for både børn og voksne på mange forskellige måder. Brorfelde er helt speciel fordi man både kan opleve naturvidenskaben med sin egen krop i det fantastiske istidslandskab her er, men også mere teoretisk fordi astronomi både handler om at kigge op men også ind i teoretiske beregninger, siger Mikkel Bohm, som er direktør for Danish Science Factory.

Unikt område i Danmark

Holbæk kommune står over for en større restaureringsopgave af de gamle bygninger i Brorfelde Bakker, som oprindeligt blev opført af Københavns Universitet. Men med støtte fra henholdsvis A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og fra Nordea-fonden vil man i løbet af et par år kunne åbne et oplevelsescenter. Allerede fra næste skoleår kan skoleklasser komme på besøg og få rundvisning.

- Det her er jo helt unikt, vi har ikke noget lignende i Danmark. Vores mål er at tiltrække folk fra hele landet og måske endda udlandet til Brorfelde, vi er overbeviste om at vi kan få 30-35.000 besøgende hvert år, siger formand for Holbæk kommunes Kultur- og Fritidsudvalg Emrah Tuncer (Rad.)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk