Der kan i fremtiden komme til at mangle uddannede pædagoger i vuggestuer og børnehaver, hvis der ikke er flere, der vælger pædagogstudiet til.
Og der er ikke noget, der tyder på et decideret stormløb på landets pædagoguddannelser, når det senere i dag offentliggøres, hvor mange der har søgt ind på de videregående uddannelser.
På pædagoguddannelser i størstedelen af landet lyder prognoserne på markante fald i antallet af ansøgere, fortæller flere uddannelsessteder.
Men en ny pædagoguddannelse tættere på de unge i Holbæk har vist sig at være en af løsningerne for at få flere til at melde sig som fremtidens pædagoger.
Inden tallene for optag er kommet, vurderer Professionshøjskolen Absalon, der har campusser forskellige steder på Sjælland, at der er kommet 70 - 80 flere ansøgninger til pædagogstudiet i år.
Årsagen til den store tilslutning skyldes, at professionshøjskolens nye afdeling er tættere på målgruppen.
Det siger Sami Stephan Boutaiba, der er direktør for Pædagogik og Ledelse på professionshøjskolen:
- Den eneste grund til, at det ser ud til, vi klarer os fornuftigt i gennem i år, er fordi vi åbner det nye udbud af uddannelsen i Holbæk, siger han.
Sidste år var en katastrofe for professionshøjskolen, hvor antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen faldt med 11 procent. Et fald der i år betød omfattende besparelser på blandt andet pædagogstudiet.
Derfor er de mange nye pædagogstuderende til stor glæde for direktør for Sundhed, Social og Engineering på Professionshøjskolen Absalon, Daniel Bojsen
Han er slet ikke i tvivl om, at stigningen skyldes den nye uddannelse i Holbæk:
- Den har fået rigtig fine søgetal. Som udgangspunkt, havde vi regnet med, at vi starter med ét hold til sommer, men nu opretter vi to. Så det er over al forventning, siger han.
Stor betydning med mindre afstand
En af dem der krydser fingre for at komme ind på det nye pædagogstudie i Holbæk er 21-årige Elias La Cour Cayenne.
Efter flere års tvivl om, hvad han skulle i fremtiden, besluttede han, at han vil være pædagog.
Og det er en rejse, der er noget lettere nu, hvor der åbner en uddannelse tæt på Undløse, hvor han bor.
- Jeg bor i en lille by, hvor der kun er én busrute, og den går til Holbæk. Så det har stor betydning for mig, at den ligger tæt på, siger han.
Elias La Cour Cayenne ville også have søgt ind på pædagogstudiet i andre byer, hvis ikke der var åbnet en afdeling i nærheden af ham.
Men at han ikke skal så langt, vil betyde noget for hans chancer for at komme i mål med drømmen om at blive pædagog, vurderer han:
- Jeg tror, at det er nemmere at holde fast i uddannelsen og dukke op til timerne, når studiet ligger så tæt på, siger han.
Afstand betyder noget
Professionshøjskolen Absalons mistanke om, at det lokker flere til, når man åbner en uddannelse tættere på de unge, bliver bakket op af forskningen.
Det fortæller Elise Stenholt fra Aalborg Universitet, der forsker i, hvad geografi og afstand til uddannelser har af betydning for unges uddannelsesvalg.
Hendes forskning viser at professions- og erhvervsskolerne kan tiltrække unge, der ellers har et godt øje til universitetet, hvis man lægger en afdeling tæt nok på.
- Hvis du har langt til universitetet, så tyder tallene på, at afstanden til uddannelser kan få betydning for, om du vælger en universitetsuddannelse eller en professionsbachelor, siger hun.
Ifølge hendes forskning, så bliver tendensen især tydelig hos ét segment af unge ansøgere:
- Særligt udtalt er det for den gruppe af unge, hvis forældre ikke selv har en lang videregående uddannelse bag sig. Jo kortere uddannelse dine forældre har, jo mere udtalt er sammenhængen mellem afstand, og hvilken uddannelsestype man vælger, siger hun.
Ifølge Elise Stenholt har afstand ikke den store betydning for de unge, hvis forældre har lange uddannelser bag sig.
Det er klokken 12 i dag, der er frist for ansøgninger til de videregående uddannelser, og tallene for optaget vil blive offentliggjort senere på eftermiddagen.