Ny rapport: Lav sundhedsrisiko ved kunstgræsbaner

Bekymringer om sundhedsfare ved at spille fodbold på kunstgræs bliver stort set manet i jorden i rapport fra EU.

Fodboldklubben Helufsholm GF fik deres kunsstofbane i 2015 og ønsker sig allerede en til. De er glade for rapportens resultat, der viser at banens genbrugsgummi ikke er så sundhedsskadeligt. (Foto: © Herlufsholm GF, (c) DR)

Spillere, forældre og fodboldtrænere kan i dag ånde lettet op og fortsat spille fodbold på landets kunstgræsbaner med god samvittighed.

Der har været tvivl om, hvorvidt de små sorte stykker genbrugsgummi, fra gamle bildæk, som er strøet ud over kunststofbaner kan være kræftfremkaldende.

Men EU's kemikalieagentur ECHA har nu afsluttet en undersøgelse af netop de små stykker genbrugsgummi skriver ingeniøren.dk.

Og rapporten giver bekymringerne det røde kort, men kommer med en række anbefalinger.

Dem vil Miljøstyrelsen, som har ventet på rapporten, nu lægge på deres hjemmeside, siger ingeniør i Miljøstyrelsens kemikalieenhed Jesper Grumark.

- Derudover vil rapportens viden blive taget med ind i vores arbejde med at udvikle en vejledning til kunstgræsbaners sundhedsmæssige og miljømæssige udfordringer, siger han.

Anbefalingerne er, at man skal vaske hænder efter en tur på banen, rense hudafskrabninger med det samme og undgå at få gummigranulatet i munden eller med hjem.

Og de anbefalinger vil de følge i fodboldklubben Herlufsholm GF, forklarer formand Lars Hoppe Søe, som er glad for, at sundhedsrisikoen ved at spille på kunstgræs er i småtingsafdelingen.

- Vi er rigtig glade for den, og mange af vores hold spiller på kunstgræs hele året, fordi den er så god, så det er et glædeligt resultat, siger han.