Ny uddannelse for fængselsbetjente på vej til Sydøstdanmark: 'Det mest fantastiske, jeg har hørt i lang tid'

Uddannelsen skal være med til at afhjælpe den store mangel på betjente i landets fængsler.

I 2019 åbnede en ny uddannelse af fængselsbetjente i Møgelkær ved Horsens. Nu er et flertal i regeringen klar til at åbne endnu en afdeling, denne gang i Sydøstdanmark. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Der er akut mangel på fængselsbetjente i landets fængsler.

Faktisk er der ifølge Kriminalforsorgen forsvundet omkring 60 fængselsbetjente om året i perioden 2017 til 2020. Det betyder, at der må løbes ekstra hurtigt i fænglser og i arresthuse.

Men det skal en ny uddannelse nu lave om på. Et flertal i folketinget er nemlig blevet enige om at åbne en ny afdeling af skolen for fængsels- og transportbetjente i Sydøstdanmark for på den måde at skaffe flere hænder til fængslerne.

Det fortæller justitsminister Nick Hækkerup (S).

- De seneste år er der kommet flere indsatte og færre ansatte i fængslerne. Den balance skal vi have genoprettet.

I dag findes der to afdelinger af skolen for fængsels- og transportbetjente i henholdsvis Møgelkær i Midtjylland og Birkerød i Nordsjælland.

Alligevel giver det god mening med endnu en afdeling, mener Morten Dahlin fra Venstre, der er formand for folketingets retsudvalg. Særligt i Sydøstdanmark, hvor de kommende betjente kan blive uddannet tæt på et af landets største fængsler, nemlig Storstrøm Fængsel på Falster.

- Det er noget, vi har presset på for gennem længere tid. Vi mangler personale i fængslerne, og vi har et stort fængsel i lokalområdet, så det giver god mening for os at placere uddannelsen i det her område, siger han.

På den måde skulle det gerne blive muligt at lokke flere lokale ind på uddannelsen, mener Morten Dahlin.

- For Venstre giver det en selvstændig værdi, at man kan uddanne sig i sit lokalområde. Hvis vi skal have flere unge mennesker til at tage en uddannelse og mere personale i vores fængsler, så er det her én af de knapper, vi kan skrue på.

Storstrøm Fængsel på Falster er et af landets største fængsler, og er et af de steder, der kæmper med mangel på ansatte. Ifølge Kriminalforsorgen er der på landsplan forsvundet omkring 60 fængselsbetjente om året i perioden 2017-2020. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix Denmark)

Borgmestre jubler, selvom placeringen endnu er ukendt

Det er stadig ikke besluttet, hvilken kommune der skal huse den nye uddannelse. Det skal politikerne først drøfte i forhandlingerne om den nye aftale for Kriminalforsorgen.

Alligevel vækker nyheden om den nye uddannelse stor glæde hos flere af de lokale borgmestre. Blandt andet hos John Brædder (G), der er borgmester i Guldborgsund Kommune.

- Det er noget af det mest fantastiske, jeg har hørt i lang tid. Vi har kæmpet for den her uddannelse, lige siden Storstrøm Fængsel åbnede. Samtidig er uddannelse noget af det primære, for at vi kan vækste her i området, så det er en fantastisk god nyhed for hele Sydøstdanmark, for Kriminalforsorgen og ikke mindst for Nykøbing Falster som uddannelsesby.

Borgmesteren håber, at den nye skole vil ende med at blive placeret i Nykøbing Falster.

- Vi har de faciliteter, der skal til, og så er der kun 10 kilometer til Storstrøm Fængsel, hvor mange af eleverne skal i praktik. Så jeg mener, at Nykøbing Falster ligger lige til højrebenet, siger han.

I nabokommunen Vordingborg glæder borgmester Mikael Smed (S) sig også over at få den nye uddannelse til området. For ham giver det nemlig rigtig god mening, at eleverne ikke skal helt til Møgelkær eller Birkerød for at gå i skole.

- Det er rigtig langt for en forholdsvis kort uddannelse. En del af målgruppen har jo allerede stiftet familie, og det vil vi kunne imødese ved at lægge en uddannelse i nærområdet, siger han.

Skal hurtigt i gang

Der er afsat cirka 70 millioner kroner over de næste tre år til den nye afdeling, og skolen forventes at kunne optage op til 100 fængselsbetjentelever og 50 transportbetjentelever om året.

Men ligesom placeringen af den nye uddannelse stadig er ukendt, så kan justitsminister Nick Hækkerup heller ikke sige noget om, hvornår de første elever vil kunne starte på den nye skole.

- Vi vil gerne have den i drift så hurtigt som muligt, for der er virkelig brug for fængselsbetjente. Men erfaringen er også, at tingene ofte tager længere tid end forventet. Så vi knokler på med det, men skal også lige på plads.

Det vil dog sandsynligvis være inden for den nærmeste fremtid, siger han.

- Jeg håber på måneder, jeg frygter et halvt år, men jeg tror bestemt ikke, at der går et helt år.

Facebook
Twitter