Nyt beredskabsnetværk skal sikre kysterne

SMS-system, særlige køretøjer og kystsikring. Det er fremover en del af beredskabet, når stormene raser.

Formand for Klima- og Miljøudvalget i Odsherred Kommune, Morten Egeskov, ser på skader efter Stormen Bodil ved Flydersø nord for Rørvig. (Foto: Sten Jørgensen - DR Sjælland © dr)

Det er to år siden stormen Bodil gik i land med fuld kraft i Odsherred og ødelagde havne og sommerhuse.

Nu skal et nyt SMS-system, der hurtigt kan advare sommerhusejere om forhøjet vandstand, specielle køretøjer, der kan fragte sandsække hurtigt ud til de berørte områder, og kystsikring af udsatte områder sikre, at det ikke går så galt en anden gang.

- Her er vi i gang med et nyt kystsikringsprojekt, så husene ikke falder i vandet næste gang det stormen, siger formand for Odsherred Kommunes klima- og miljøudvalg, Morten Egeskov.

På den anden side af Isefjorden samarbejder tre andre kommuner, Gribskov, Halsnæs og Helsingør, om at sikre sig mod skader fra fremtidens storme.

Kommunalt samarbejde er yderst vigtigt, siger direktør i Kystdirektoratet Merete Løvschall:

- Stormene kender jo ikke til kommunegrænser, så vi ser meget gerne, at kommunerne arbejder sammen om kystsikring, og vi er naturligvis klar til at hjælpe dem med den viden vi har.

Et nyt beredskabsnetværk mellem kommunerne skal henvende sig til nøglemedarbejdere i kommunens forvaltninger.

Det er Kommunernes Landsforening, KL, der lancerer det nye netværk, der skal udvikle og styrke de kommunale beredskabsopgaver som for eksempel kampen mod de kommende storme og vandmasser.

- Forandringerne i klimaet er jo en realitet i Danmark, og vi er i gang med at klimasikre. Det er en beredskabsopgave og en kommunal opgave, som skal løses. Og dér prøver vi at se, hvordan vi kan vidensdele om de opgaver, lyder det fra chefkonsulent i KLs kontor for teknik og miljø, Anders Christiansen.