Nyt byråd vil kæmpe for nedrivning af omstridte poolsommerhuse på Falster

S og DF i Guldborgsund Kommune vil holde deres valgløfte og stemme for nedrivning af omstridte sommerhuse.

Et af de i alt ti omstridte sommerhuse i Marielyst, der risikerer nedrivning. (Foto: Thor Stauner Bill © (c) DR)

Pool, et stenkast fra havet og plads nok til at invitere hele familien på besøg.

De ti poolsommerhuse i Marielyst er stadig det helt store samtaleemne i feriebyen i Guldborgsund Kommune.

Og emnet er ikke blevet mindre varmt, efter at den nuværende borgmester, John Brædder fra Guldborgsundlisten, tirsdag tabte valget og til nytår må aflevere borgmesterkæden til socialdemokraten Simon Hansen.

Hans parti agter nemlig at holde sit valgløfte med Dansk Folkeparti i ryggen og kæmpe for, at sommerhusene bliver revet ned.

- Det er helt klart stadig vores udgangspunkt, at vi vil stemme nej til den lokalplan, der kommer til afstemning i byrådssalen, siger han.

Socialdemokratiet har dog endnu ikke en fast aftale med det konstituerende parti, Dansk Folkeparti.

- Vi har slet ikke drøftet, om der er et flertal i den konstituering, vi har lavet nu, men den drøftelse skal vi nok nå til, siger han.

Men ifølge Dansk Folkepartis René Christensen er nedrivning den eneste mulige konsekvens af sagens forløb, også selvom det kommer til at koste kommunen penge.

- Det er en frygtelig sag, og jeg er så ked af det på de menneskers vegne, der har købt de her huse og uforvarende kommet ind i denne her sag.

- Men i et retssamfund kan man godt vinde sager over en kommune, og det har borgerne gjort i det her tilfælde, siger han.

Nabo klagede over byggetilladelse

René Christensen henviser til afgørelsen fra Planklagenævnet i januar. En nabo til de ti sommerhuse klagede nemlig over byggetilladelsen. Afgørelsen lød dengang, at sommerhusene var ulovlige, fordi de var opført i strid med lokalplanen. Derfor skulle kommunen enten lave lokalplanen om eller rive sommerhusene ned.

Et snævert flertal i det nu afgående byråd i Guldborgsund Kommune besluttede efterfølgende at lave en ny lokalplan, som lovliggør sommerhusene. En såkaldt retlig lovliggørelse.

Men med over halvdelen af sæderne i byrådet i det nye år, kan Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nu gennemføre deres valgløfter om at rive sommerhusene ned.

For selvom det nuværende byråd har stemt for at lave en lokalplan, som lovliggør de store sommerhuse, så står der ikke noget juridisk i vejen for, at det nye byråd går en anden vej, forklarer kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX, Roger Buch.

- Hvis et flertal ønsker at ændre beslutningen, kan flertallet gøre det. Finder man nogle saglige og faglige argumenter for det, så er man i sin gode ret til at træffe den beslutning, siger han.

Langt til mål

Vælger det nye byråd efter nytår at stemme for en nedrivning, kommer det dog til at tage lang tid, før bulldozeren kan blive sendt ud til sommerhusene.

For ejerne af sommerhusene vil sandsynligvis lægge sag an, hvis deres hus bliver revet ned, og det kan starte en ny runde af juridiske tovtrækkerier.

Nemlig spørgsmålet om, hvem der skal betale regningen, forklarer Arne Post, der er byplanrådgiver og forfatter af Byplanhåndbogen.

- Erstatningskravet kan blive et spændende spørgsmål, for i hvilket omfang er bygherre ansvarlig, og kan det svække erstatningskravet (kommunens erstatningskrav, red.), siger Arne Post.

Naboerne til sommerhusene har stævnet kommunen for at ville ændre lokalplanen, men onsdag afsagde Retten i Nykøbing Falster dom i det civile søgsmål.

Retten bestemte, at Guldborgsund Kommune ikke er forpligtet til at rive sommerhusene ned, hvis de gennemfører en ny lokalplan.

FacebookTwitter