Nyt dige skal redde Næsby Strand fra at drukne

Beboere får efter flere oversvømmelser lov til at bygge et dige, der kan beskytte området mod nye vandmængder.

Sommerhuset Svanehuset i Næsby Strand blev oversvømmet den 10. december 2013. Da stod vandet op til en halv meter over gulvhøjde inde i huset. (Foto: Jens Ole Rømer © (c) DR)

Når beboerne i Næsby Strand nord for Korsør har haft besøg af en stormflod, har det været til at mærke. For stigende vandstande har betydet, at mange husejere har stået i vand til knæene med flydende møbler.

Men nu har beboerne i området ved Næsby Strand på Vestsjælland fået tilladelse af Kystdirektoratet til at bygge et dige og etablere højvandsmure, der kan holde vandet væk fra omkring 100 sommerhuse.

Under en stormflod i 2006 blev 80 procent af husene ved Næsby Strand oversvømmet. Derfor har Jens Friis, formand for Digegruppen i Næsby Strand, arbejdet målrettet for en kystsikring. Han satser på, at diget står færdig i slutningen af 2018.

- Vi kan ikke leve med, det ikke blot er en sjælden begivenhed, men en tilstand, at der kommer vand ind i husene. Med diget tror vi på, at vi er sikret 40 til 50 år frem, siger Jens Friis.

”Det virkede håbløst”

Sommerhusejer Jens Ole Rømer er meget lettet over, at Kystdirektoratet har besluttet, at beboerne må bygge et dige ved Næsby Strand.

- Det betyder rigtig meget for mig. Det betyder, at mit sommerhus ikke oversvømmes mere, og det har allerede været oversvømmet tre gange, siger Jens Ole Rømer.

Samtidig sikrer kystsikringen, at Jens Ole Rømers sommerhus beholder sin værdi. Han frygtede i lang tid, at Næsby Strand ville ende som et slumområde.

- Det er virkelig frygteligt. Der er rigtig mange sommerhusejere, som har overvejet bare at forlade husene uden at forsøge at sælge dem. Simpelthen bare lade det ligge. Et oversvømmet sommerhus' værdi er lig med nul. Det virkede håbløst på et tidspunkt, siger Jens Ole Rømer.

Stranden skal også sikres

Mens diget vækker glæde blandt beboerne i Næsby Strand, holder interesseorganisationen Danmarks Naturfredningsforening et vågent øje med naturen ved kysten.

Ifølge Havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening, Henning Mørch Jørgensen, skal en naturtype som strandengen ved Næsby sikres ved at diget ligger så tæt op mod husene som muligt:

- Hvis man har en ejendom, der skal beskyttes, må man acceptere, at den beskyttelse er så lidt indgribende som muligt overfor andre interesser, siger han.

Fakta om diger:

  • Et dige har til formål at beskytte bagvedliggende bebyggelse og arealer mod oversvømmelse
  • Et dige er oftest udformet med en kerne af sand, overlagt med ler. Ovenpå er der plantet græs eller lagt asfalt.
  • I modsætning til dæmninger står diger på tørt land
    Kilde: Kystdirektoratet

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.