Nyt forsøg: Akutte patienter behandles derhjemme i stedet for på hospitalet

Ordningen i Region Sjælland kan være med til at komme problemet med overbelægning på landets sygehuse til livs.

Paramediciner Morten Lindkvist bliver sendt ud til borgere, der har ringet 1-1-2. Nogle af borgerne kan nemlig behandles i hjemmet i stedet for at blive indlagt på hospitalet. Foto: Trine Warrer Juul (DR)

Ringer du 1-1-2, er det ikke sikkert, du bliver hentet af en ambulance, som kører dig på hospitalet.

Siden november har Region Sjælland kørt et forsøg med en bil, som med ekstra måleudstyr og en paramediciner kan behandle patienter derhjemme. Den Præhospitale Vurderingsenhed, PHV, bliver bilen kaldt.

I de første tre måneder blev 443 borgere, som havde ringet 1-1-2 i Region Sjælland, behandlet i eget hjem eller på blandt andet ældre- og rehabiliteringscentre frem for at blive indlagt.

Og det er en fordel, mener Morten Lindkvist, der er paramediciner, og som skifter mellem at køre ambulance og PHV-bil til daglig.

- Jeg oplever, at de borgere, som ikke har behov for den meget specialiserede behandling, har bedre af en behandling i for eksempel deres hjem eller i primærsektoren, hvor der ofte er lidt mere tid til dem og mere tryghed, siger han.

Primærsektoren er den del af sundhedsvæsenet, som har den første kontakt til borgerne, og tæller blandt andet de praktiserende læger, hjemmeplejen og sundhedsplejersker.

Indlæggelse på lokalt ældrecenter

Når Morten Lindkvist bliver kaldt ud til en patient med PHV-bilen, er han løbende i kontakt med sine lægefaglige kollegaer, der hjælper med de medicinske vurderinger.

Det gælder eksempelvis på en tur til Høng i Nordvestsjælland, hvor en kvinde har ringet 1-1-2, fordi hendes mand er faldet og føler sig skidt tilpas.

På vej ud til adressen vender Morten Lindkvist situationen med vagtcentralen, der gerne vil have væsketal på patienten. Det kan klares ved en blodprøve, der tages i hjemmet, mens patienten, 88-årige Frank Justesen Koefoed, ligger i sin seng.

Blodprøverne kan Morten Lindkvist analysere med en maskine i bagagerummet i PHV-bilen, mens han konsulterer en læge på telefonen. Det viser sig, at patienten har væskemangel, feber og måske lungebetændelse.

Selvom der er brug for behandling, behøver paramedicineren dog ikke at tilkalde en ambulance med kurs mod en hospitalsindlæggelse.

88-årige Frank Justesen Koefoed kan nøjes med en nat på det lokale ældrecenter i stedet. Og det er både han selv og hans hustru, Else Justesen Koefoed, godt tilfredse med.

- Jeg synes, det er rigtigt, rigtigt godt, for vi har ikke så gode erfaringer med sygehuset. Og min mand synes også, det var i orden, siger hun.

Morten Lindkvist kan foretage en blodprøve i patientens eget hjem. Herefter skal det videre forløb vurderes i samarbejde med en læge. Foto: DR

Sparer tid og senge

Det er specielt på grund af overbelægningen på hospitalerne, at både Frank Justesen Koefoed og hans hustru er glade for PHV-bilen og muligheden for at blive indlagt på et ældrecenter eller behandlet derhjemme.

En tidligere indlæggelse på hospitalet vækker nemlig dårlige minder for parret.

- Det var rigtig ubehageligt, for der var ikke plads på akutafdelingen. Sygeplejerskerne render livet af sig, og der er ikke nok af dem, siger Else Justesen Koefoed.

Ordningen er samtidig også til gavn for hospitalerne. For en patient, som kan behandles i eget hjem, er en patient, som ikke optager en seng på sygestuerne. På den måde kan man komme overbelægningerne delvist til livs, fortæller Lars Bredevang Andersen, der er lægefaglig vicedirektør i Region Sjælland.

- Når vi kan håndtere borgeren i eget hjem, sparer vi mange timer, hvor vi venter på undersøgelser og behandlinger, og på transporten frem og tilbage til sygehuset, siger han og fortsætter:

- Og så sparer det regionen for at have en patient liggende i en seng, som dermed kan bruges til en anden patient, som har mere brug for undersøgelser og behandling.

Region Midtjylland har netop begyndt et lignende forsøg, som startede den 1. marts i år.