Nyt forskningsprojekt: Vi ved for lidt om flåter

Nyt forskningsprojekt skal undersøge flåterne. For vi ved ikke ret meget om smittefaren, siger mikrobiolog.

Forskere fra både Danmark, Sverige og Norge skal undersøge, hvilke sygdomme flåterne kan smitte med. (© DR)

Selvom der er stort fokus på de blodsugende skovflåter, så ved vi ikke særlig meget om, hvordan vi konstaterer sygdommene, eller hvordan vi forebygger og behandler dem.

Men det skal et nyt skandinavisk forskningsprojekt lave om på. Med 65 millioner kroner i ryggen skal Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Slagelse Sygehus undersøge de danske blodsugere:

- Der er meget fokus på de flåtbårne sygdomme, og projektet går ud på at finde ud af, om de overhovedet findes. Og hvis de gør, hvordan vi bedst opdager dem, siger klinisk mikrobiolog Ram Dessau.

Patienter i Region Sjælland skal lægge blod til

Det bliver patienter fra Region Sjælland, som skal give blodprøver til den danske del af undersøgelserne af de flåtbårne sygdomme:

- Det er ikke så meget vi beder om. Det er faktisk bare en ekstra blodprøve, hvis vi mistænker, at personen er blevet syg af et flåtbid, fortæller han.

For i dag kan det være svært at skelne almindelige symptomer fra dem, der kommer fra et bid af en flåt. Simpelthen fordi, det er et uudforsket område af lægevidenskaben.

Risiko varierer fra skov til skov

Risikoen for at blive syg af et flåtbid er forskellig fra skov til skov, og det skal forskningsprojektet også undersøge. For håbet er at nedbringe antallet af smittede personer:

- Mere viden gør, at vi bedre kan forklare, hvor og hvornår der er risiko for at blive bidt af en flåt med sygdomme, siger mikrobiologen.

Bid fra skovflåter er hvert år skyld i at mindst 20.000 mennesker i Skandinavisen rammes af infektioner.