Nyt forsøg: Desinfektion i svinestaldene skal bekæmpe MRSA

Landbrug og Fødevarer vil forsøge at bekæmpe den multiresistente svinebakterie MRSA ved at desinficere staldene. Langt fra nok, siger overlæge.

Landbrug og Fødevarer håber, at et nyt forsøg med desinfektion i staldene kan nedsættes frekvensen af MRSA.

- Vi prøver også at bekæmpe MRSA.

Sådan siger organisationen Landbrug & Fødevarer, efter debatten om den omdiskuterede multiresistente svinebakterie igen er blusset op.

På Sjælland kører der for eksempel forsøg med en ny måde at desinficere staldene på. Forsøget skal afklare, om smitteniveauet i smittede besætninger kan nedsættes på den måde.

Det fortæller Claus Fertin, direktør for Videncenter for Svineproduktion, Seges, under Landbrug & Fødevarer.

- Vi tager MRSA meget alvorligt. Forventningen er, at vi kan undgå, at vi ser resistente bakterier i fremtiden, og at vi reducerer den påvirkning, som MRSA og andre bakterier har på samfundet, siger Claus Fertin.

Overlæge: Kun de bekvemme løsninger prøves

Svineproducent Michael Lundgaard i Tjæreby ved Korsør afprøver lige nu den nye metode til at bekæmpe MRSA i forsøgsstalde.

- Vi har lavet nogle forsøgsstalde, hvor vi desinficerer, når stalden er nyvasket, og inden der kommer dyr i den, og efterfølgende desinficerer vi også derinde en gang om ugen, mens dyrene er der, siger Michael Lundgaard.

Stalden bliver så løbende testet for MRSA.

Forsøget får pæne ord med på vejen af MRSA-ekspert, professor og overlæge Hans Jørgen Kolmos fra Odense Universitetshospital, men der skal en langt bredere indsats til.

- De famler alt for meget og tager kun de initiativer, der er bekvemme. Man griber ikke om nældens rod og laver en helhjertet indsats, hvor man ser på indsatsen hele vejen rundt, siger han.