Odsherred satser på gastronomiturisme med nyt koncept

En tur i grøntsagsmarken, på vingård og så ud og samle vilde urter. En ny fødevarerute ser dagens lys.

Food trails er blevet testet af udvalgte gæster i denne uge. Landmand Jens Andersen fra det biodynamiske landbrug Birkemosegård på Odden viser rundt i marken. (Foto: Trine Warrer Juul)

Inspireret af Irland og Toscana lancerer Odsherred fra næste år et helt nyt koncept med et såkaldt "food trail,", en fødevarerute, hvor gæster kan komme rundt til Odsherreds fødevare- og vinproducenter, samle vilde urter og selv tilberede et måltid.

Fødevareruterne er de første her i landet og skal give et indblik i, hvordan den særlige natur i Odsherred giver mulighed for at fremstille gode råvarer.

- Der er særlige forhold for at dyrke vin og grøntsager, og det vil vi gerne give folk lejlighed til at opleve bag facaden. Vi vil vise, at vi har nogle visioner og en forbindelse til landskabet, som er dybere, siger Hans-Jørgen Olsen, turistchef i Visit Odsherred.

En af turene starter på det biodynamiske landbrug Birkemosegård, hvor landmand Jesper Andersen viser gæsterne rundt til de mange forskellige afgrøder i marken. Han fortæller blandt andet, hvordan man kan tilberede palmekål.

- De skal have lidt mere kendskab til, hvad de putter i munden. Det er vigtigt, at vi får lært danskerne at få spist noget fornuftig mad, siger Jesper Andersen.

På turen kommer man også forbi det prisbelønnede Ørnberg vin, hvor der bydes på smagsprøver og en tur i vinmarken, hvor druerne hænger tæt.

En af testpersonerne på den nye fødevarerute er Ole Christensen, som er på efterløn.

- Jeg er altid gået meget op i mad, og da Claus Meyer med det nordiske køkken kom frem, så var jeg tændt, det er den rette vej. Så det er en fantastisk mulighed at være med her, siger han.

På Odsherreds østkyst ved korevlerne guider naturvejleder Jørgen Stoltz gæsterne ud på en tur i eng- og strandkyst, hvor der bliver plukket og smagt på urter og planter, som kan bruges i madlavningen.

Der bliver samlet røllike, vandmynte, strandsennep og andet godt, som skal bruges til dagens afsluttende måltid.

Det bliver tilberedt på Det Vilde Køkken i Klint. Menuen står på grøntsager medbragt fra Birkemosegård, urter fra naturen og en røget rødspætte frisk fra havet.

Irene Berenth har været med på den syv timer lange tur, og hun er begejstret.

- Det er et fantastisk spændende koncept, fordi man kommer ud og ser nogle ting, man ellers ikke har mulighed for, siger hun.

Food trails bliver lanceret for turister fra næste år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.