Odsherred udnævnt til international geopark i nat

Geopark Odsherred er nu i fint selskab med blandt andet Harzen, vulkanen Katla og Shetlandsøerne.

Udsigt mod Vejrhøj, der med sine 121 meter over havets overflade, er det højeste punkt i Geopark Odsherred. (Foto: Claus Starup)

Geopark Odsherred er i nat som den første i Danmark blevet optaget som international anerkendt geopark i Global Geoparks Network.

Det skete på den 6. internationale UNESCO-geoparkkonference i Canada.

Global Geoparks Network består af godt 100 geoparker i 30 lande i hele verden, og Odsherred kommer hermed i fint selskab med blandt andet Harzen i Tyskland, området omkring den islandske vulkan Katla og Shetlandsøerne i Nordatlanten.

Geopark

En geopark er et afgrænset område med en unik geologi.

For at blive anerkendt som en geopark, skal man også arbejde med at sætte fokus på geoturisme og bæredygtig udvikling med udgangspunkt i landskaberne og lokalbefolkningen.

 

- Det er en stor og glædelig begivenhed og en vigtig international anerkendelse af vores egns særlige istidslandskab, siger Odsherreds borgmester Thomas Adelskov tirsdag morgen fra Saint John i det østlige Canada, hvor den fire dage lange internationale konference afholdes.

Geoparken skal give vækst og arbejdspladser til Odsherred

Udnævnelsen kommer til at løfte Odsherred, fastslår borgmesteren.

- Vi er glade og stolte over at være blevet Danmarks første geopark og vil arbejde for, at optagelsen og anerkendelsen bliver vejen til yderligere vækst og nye job i vores landsdel samt vil øge viden om og interessen for Odsherred, siger Thomas Adelskov.

Mere end 450 delegerede fra 30 lande deltager i netværkskonferencen, der finder sted i UNESCO-regi hvert andet år. Nye ansøgerlande ud over Odsherred fra Danmark var Kina, Japan, Indonesien, Canada, Frankrig, Italien, Portugal og Estland.

Dansk delegation fester i Canada

Den danske delegation har fejret udnævnelsen i Canada i nat dansk tid.

Vi var meget spændte lige til det sidste. Ud af 12 var vi de næstsidste, der blev råbt op, så vi trak lige vejret dybt til sidst. Men nu er vi nået hertil, og stemningen er rigtig høj.

Nina Lemkow, projektleder

- Vi var meget spændte lige til det sidste. Ud af 12 var vi de næstsidste der blev råbt op, så vi trak lige vejret dybt til sidst. Men nu er vi nået hertil, og stemningen er rigtig høj, siger projektleder Nina Lemkow.

Den danske delegation kommer hjem til Danmark onsdag middag.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.