Økonomer: Den rådne banan ligner et råddent æble

Længe har der været tale om den rådne banan, men nu begynder økonomer i stedet at tale om det rådne æble.

Økonomerne har fundet et nyt navn til de dårlige betalere på Sjælland. Nu kaldes området det rådne æble. (Foto: Annette Jespersen © DR)

Region Sjælland er det sted i landet, hvor borgerne skylder flest penge og ikke kan betale deres regninger.

Det viser en ny opgørelse fra Ugebrevet A4.

Sorø, Vordingborg, Faxe og Køge er de kommuner med flest dårlige betalere. I analysen, som Kaas og Mulvad har lavet for A4, tages der højde for antallet af dårlige betalere, hvor mange der har fået gældssanering og hvor mange der har restancer til det offentlige.

Og her er det altså de sjællandske kommuner der indtager alle pladser i bund 10.

Til gengæld viser opgørelsen også, at solide jyske kommuner som Holstebro, Herning og Lemvig har færrest dårlige betalere i forhold til antallet af indbyggere.

Det rådne æble

Dermed er der i denne sammenhæng heller ingen grund til at tale om en rådden banan, da det sjællandske område mere ligner et æble.

Det mener forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Eriksen. Hun mener, at der er flere forklaringer på Region Sjælland som Danmarks rådne æble:

- Det er klart, at hvis man har svært ved at få et job og har en ringere uddannelse så er økonomien mere sårbar, og så er det nemmere at komme ind i en negativ spiral. Huspriserne har også en stor del af skylden, for siden finanskrisen, hvor vi havde boligboblen, så er de steder, hvor boligpriserne faldt mest alle sammen i Region Sjælland.

Også Danske Bank peger på boligprisernes udvikling siden finanskrisen som hovedårsagen til de mange gældsramte borgere i Region Sjælland.

Holland har en løsning

Skal Sjælland af med den nye betegnelse, så kan man blandt andet søge inspiration i Amsterdam i Holland, siger Turf Böcker Jakobsen, der projektleder hos Forbrugerrådet Tænk. Her reagerer boligselskaberne, når lejerne ikke kan betale husleje i to måneder.

- Man skal gribe ind når folk begynder at få de første restancer. Der kan man sætte ind på en måde så folk ikke bliver sat ud af deres hus, og kommer på ret køl igen.

Turf Böcker Jakobsen mener også, at politikerne bør se på både kreditvurderinger og eventuelt indføre et loft over ÅOP-renterne.

Facebook
Twitter