Offerfonden om skævvridning af støttekroner: Bilisterne er pæne mennesker - de har råd til at betale

De danske bilister giver millioner til Offerfonden hvert år, men de får stort set intet tilbage.

Når bilisterne tvinges til at betale 500 kroner til Offerfonden, så skal størstedelen af hjælpen også gå til trafikofre, siger FDM. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Hver gang politiet snupper en bilist i at køre over for rødt eller køre med for kort afstand til den forankørende, så koster det et klip i kørekortet og ikke mindst en bøde, hvor 500 kroner hver gang går til Offerfonden.

Fonden har siden 2014 givet økonomisk tilskud til organisationer, der hjælper ofre for forbrydelser eller trafikulykker.

Men selvom bilisterne står for cirka 90 procent af indtægterne til fonden, så viser en gennemgang af regnskaberne, at det kun er meget få trafikrelaterede projekter, der i sidste ende får del i pengene.

FDM: Det sender et forkert signal

Ud af de 126 projekter, der de seneste fire år har fået støtte fra Offerfonden, er kun omkring hvert 10. projekt direkte rettet mod at hjælpe ofre for trafikulykker.

- Der er en meget stor skævvridning i de penge, som bilisterne lægger i Offerfonden, og så de trafikprojekter, der rent faktisk bliver godkendt, siger Torben Lund Kusk, der er afdelingschef i FDM, og fortsætter.

- Vi står helt klart for den største del af indtægterne, men vi får stort set intet tilbage, siger Torben Lund Kusk, der er afdelingschef i FDM.

Hjælp til alle ofre

Eva Schmidt, der er tidligere formand for Offerfonden og juraprofessor, er langt fra enig med FDM.

For selvom det er bilisterne, der bidrager mest til Offerfonden, så skal ofre for trafikulykker ikke have den største pose penge.

- Det væsentlige er, at pengene kommer ofrene til gode. Det er vel ikke så vigtigt, at det lige præcis er trafikofre, man får hjulpet. Så længe vi bare giver pengene til ofre, siger Eva Schmidt.

Bilisterne har flest penge

Hos FDM ser man dog Offerfonden som en ren pengemaskine, der bliver finansieret af bilisterne.

- Der er slet ingen tvivl om, at Offerfonden er en skjult afgift. Vi bidrager i forvejen mere end rigeligt til statskassen. Når vi så samtidig skal betale 500 kroner i sager, hvor der tydeligvis ikke er et offer, så er det en skjult afgift, siger Torben Lund Kusk.

Det er Eva Schmidt til dels enig i. Men bilisterne er bare nemmere at indkræve penge fra.

- Hvis man bliver dømt for vold, så har man som regel ingen penge. Her skal man jo både betale sagens omkostninger og forsvarsadvokaten. Derfor har man ikke råd til også at skulle betale til Offerfonden, siger Eva Schmidt og fortsætter:

- Bilisterne er til gengæld pæne mennesker, der kører lidt for hurtigt eller over for rødt. De har jo penge, så de har også råd til at betale. Derfor er det altså bilisterne, der spytter mest i kassen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk