Ole Thestrup fejrer 40 års jubilæum: Samhørighed med publikum er som en orgasme

PORTRÆT Ole Thestrup har 40 års jubilæum som skuespiller, og det markeres med teaterstykket "Min far", hvor han spiller dement.

- Alle de roller, jeg har spillet indtil nu, er impliceret i denne rolle som den demente André. Det tragiske, det komiske og alt det ind i mellem som den mand gennemlever, siger Ole Thestrup. (Foto: Thomas Petri)

I sit lille fiskerhus på Tuse Næs ved Holbæk åbner Ole Thestrup døren med strittende hår og søvnige øjne.

- Jeg havde sgu glemt, du skulle komme!

Det er ikke, fordi Ole Thestrup er ramt af demens, ligesom den karakter, han i øjeblikket spiller i Folketeatrets opsætning af det franske stykke "Min far." Men Ole Thestrup har ligget på landevejen i flere uger på turné og er simpelthen træt.

På fjernsynet kører en amerikansk serie, og Ole er ved at smøre sig en pølsemad med mayonnaise, som sikkert skulle være nydt med benene oppe i sofaen på en tiltrængt fridag.

Publikum skal ikke kun le, de skal også græde

Nu bliver fødderne på gulvet, og Ole Thestrup fortæller beredvilligt omend med træt stemme om sine mange år på de skrå brædder - faktisk har han 40 års jubilæum som skuespiller i år.

- Stykket "Min far" er mit svendestykke. Det rummer alle facetter fra mine 40 år med skuespil, fortæller han.

Ole Thestrup blev uddannet fra Aarhus Teater i 1976, og hans første rolle som Amos i musicalen Chicago er også en af de roller, han fremhæver som sine bedste.

- Den rummede også det tragikomiske, som jeg godt kan lide. Lidt som klovnen. Det er ikke nok at få publikum til at le, man skal også have dem til at græde, for det er to basale menneskelige ting, latteren og gråden, siger Ole Thestrup.

Ole Thestrup som Amos i musicalen Chicago, Aarhus Teater 1976 (Foto: Privateje)

Siden Chicago er det blevet til et væld af roller i film, tv og på teater. Mange vil huske Ole Thestrup som Alfred Jæger i filmen "Blinkende Lygter" fra år 2000, hvor han sammen med Mads Mikkelsen skyder flere køer.

- Det gjorde vi altså ikke i virkeligheden. Det var den samme ko, der blev animeret ind i filmen, og den var altså skudt af en dyrlæge, fortæller skuespilleren.

Er god til at spille sur mand

Ole Thestrup var også en vred mand i DR-dramaserien Borgen, hvor han spillede den stærkt højreorienterede Åge Saltum, der er inspireret af Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti.

- Det var sådan lidt ambivalent med den rolle. Jeg stemmer ikke Dansk Folkeparti privat, vel, jeg er mere til venstre, så det rykker lidt i en, når man så får en rolle, der er det modsatte.

- Specielt når jeg så mødte folk bagefter, som sagde: 'Hold kæft, hvor er det rigtigt, det, du siger, Ole,' siger han med et stort grin.

Ole Thestrup har været gladest for de roller, hvor der var mange facetter. Men han er aldrig blevet træt af at spille den sure mand.

- Jeg har sådan en speciel jysk lune, som jeg kan spille den sure mand med. Det, man er god til, bliver man jo aldrig træt af.

Ole Thestrup erkender da også, at han finder en stor del af den sure mand i sig selv.

- Det vil min kone også kunne bekræfte, siger han, netop som Hanne Thestrup kommer ind af døren med to våde hunde efter en gåtur.

Parret har haft huset på Tuse Næs siden 1994, hvor de flyttede tilbage til Sjælland.

Fandt barndommens land på Tuse Næs

I 1989 rykkede Ole Thestrup teltpælene op på Nørrebro.

Det var efter den famøse flyvetur, hvor kaptajnen nødlandede flyet i Canada med en meget beruset Ole Thestrup ombord. Han blev idømt tre måneders åbent fængsel og afsonede 43 dage.

- Hvis jeg ikke skulle dø af druk, måtte jeg væk fra Nørrebro. Jeg flyttede hjem til Djursland og arbejdede i en årrække for Østjysk Musikforsyning.

Ole Thestrup kørte ofte turen gennem Odsherred på sin vej mellem København og Djursland, og her faldt han for Tuse Næs ved Holbæk Fjord. Det mindede om hjemstavnen.

- Når man er vokset op på landet, flygter man til byen, når man bliver voksen. Men når man så kommer til skelsår, så søger man tilbage til det trygge. Det er lydene og duftene, den landlige omgivelse, du var i, da du blev født og voksede op, siger Ole Thestrup.

Afhængighed - af alkohol og af publikum

Vi taler ikke om alkoholmisbruget og afvænningen for 19 år siden. Der er sagt og skrevet så meget om det. Men vi taler om det, man sætter i stedet for afhængigheden.

Det kan der måske også blive brug for, når Ole en dag skal forlade scenen.

- Måske kan man godt blive lidt afhængig af den der følelse, man får, når man står på scenen og føler en samhørighed med publikum. Det er så fantastisk en oplevelse, når det hele går op i en højere enhed. Det kan næsten sammenlignes med en orgasme, fortæller han.

Ole Thestrup holder meget af at sidde ved sin computeren i hjemmet på Tuse Næs (Foto: Trine Warrer Juul- DR)

Da Ole Thestrup holdt op med at drikke, kastede han sig i stedet over computere. Han gav sig simpelthen til at bygge dem selv.

- Alle de timer, jeg havde brugt på alkohol og værtshuse, de gik på computere. Efter et år kunne jeg sætte dele sammen og lave en helt stille computer.

Vil snart trappe ned

Med 40 års skuespil i bagagen og en dåbsattest fra 1948 nærmer tiden sig også, hvor Ole Thestrup vil trappe ned – fra scenen vel at mærke.

Lige nu står han på scenen hver aften og skal som modsætning til den rolle, han spiller som dement, huske to timers replikker. De næste roller efter stykket "Min far" bliver knap så store, siger han.

- Hvis så hukommelsen på et tidspunkt svigter, så kan jeg jo lave lidt film og indtalinger, hvor man ikke skal huske så mange replikker ad gangen, siger han.

Men selvom Ole Thestrup måtte finde en erstatning for alkoholen i sin tid, tror han ikke, han får brug for at sætte noget i stedet for skuespillet og den følelse af tilfredsstillelse, han får på scenen.

- Det er også dejligt bare at sidde i en stol og kigge ud i luften, tænke lidt over livet og se noget godt fjernsyn. Man kan jo ikke blive ved med at overgå sig selv.

Blå bog: Ole Thestrup

  • Født i 1948 i Nibe. Opvokset i Koed ved Kolind på Djursland.

  • Gift med Hanne Thestrup.

  • Har to voksne børn og tre børnebørn.

  • Bor på Tuse Næs ved Holbæk.

  • Uddannet på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1976.

  • Har blandt andet medvirket i filmene Vinterbørn, Busters Verden og Blinkende Lygter.

  • CV'et tæller også TV-serier som Borgen, Pendlerkids og Badehotellet.

  • På teateret har han spillet med i blandt andet Woyzeck, The Producers og Jeppe på Bjerget.

FacebookTwitter