Omstridte kæmpesommerhuses skæbne kan ændre sig efter kommunalvalget

Lokalplanen, som sommerhusene er bygget i strid med, når ikke at blive ændret før kommunalvalget. Derfor kan et nyt byråd afgøre husenes fremtid.

Lokalplanen, som sommerhusene er bygget i strid med, når ikke at blive ændret før kommunalvalget. (Foto: Foto: Trine Warrer Juul © (c) DR)

Det kan være, at de såkaldte kæmpesommerhuse i Marielyst på Falster alligevel kan rives ned.

For lidt over to måneder siden valgte et snævert flertal i byrådet i Guldborgsund kommune ellers, at ti kæmpesommerhuse i Marielyst på Falster skulle blive stående.

Men det var på trods af, at de gik imod den lokalplan, der er for området.

Siden da har flere parter i sagen ventet på, at lokalplanen blev ændret.

Men at udarbejde og behandle en lokalplan med de politiske behandlinger og høringer, der ligger i processen, kan strække sig helt op til otte måneder, og det kan betyde, at et helt nyt byråd efter det kommende kommunalvalg til november kan ændre sommerhusenes skæbne.

For en ny kommunalbestyrelse kan have et andet syn på sommerhusene.

Det gælder den socialdemokratiske gruppe, der stemte imod sommerhusene.

Det siger formand Simon Hansen.

- Der var nogle borgere, som fik medhold i, at sommerhusene var ulovligt opført, og vi har tænkt os at stemme nej til den lokalplan, der kommer. Det er uanset, på hvilken side af valget den kommer, siger han.

Han mener desuden, at det har taget for lang tid at komme i gang med at ændre lokalplanen, og det er ikke i orden, at det ikke prioriteres i kommunen.

- Det er en sag, der har fyldt så meget, så er det bedst for kommunen, at den bliver afsluttet før alt andet.

Naboer håber, mens ejere er ærgerlige

I Marielyst venter flere naboer til sommerhusene spændt på, om et nyt byråd kan få sommerhusene væk.

En af dem er Flemming Dan Nielsen, der tidligere har stillet krav sammen med andre naboer om, at kæmpesommerhusene skal rives ned.

- Det tænker vi vil være en rigtig god løsning for modstandsgruppen af poolhusene, så det håber vi sker.

Men det er ikke alle, der har det på samme måde.

David Onuoha er en af dem, der har købt et af de store sommerhuse for at have et sted at tage hen med sin familie.

Og han ville ærgre sig, hvis et nyt byråd i sidste ende vil rive sommerhusene ned.

- Det er jo ikke en sag, jeg synes er sjov, men det er ude af mine hænder. Det vil selvfølgelig være super ærgerligt, hvis det sker, for det er et sted, jeg sammen med min familie elsker at besøge, siger han.

Borgmester i Guldborgsund kommune, John Brædder, mener, at ventetiden på en ny lokalplan bør respekteres. (© (c) DR)

Fattet borgmester

Det tager dog tid at ændre på en lokalplan, og det skyldes blandt andet, at der er så mange parter i sagen, siger John Brædder, der er borgmester i Guldborgsund Kommune for Guldborgsundlisten.

- Der er så mange mennesker, der skal samles om det her, og det skal man have respekt for. Nu er processen sat i gang, og det er det vigtigste, at vi kommer videre, siger John Brædder, der ikke er nervøs for, om sommerhusene vil fylde meget under det kommende kommunalvalg.

- Jeg synes, vi fik landet sagen bedst muligt. Vi havde ikke dårlige intentioner om at give byggetilladelsen, og vi besluttede i byrådet at ændre lokalplanen i stedet for at rive husene ned, og jeg holder fast i, at det var den rigtige beslutning.

Skulle det dog ende med, at kommunen får en ny borgmester eller udskiftet byråd, så må det være op til dem med, hvad der skal ske med sommerhusene.

- Jeg går efter at blive genvalgt, men hvad der sker efter kommunalvalget, det må vinderne jo finde ud af, siger han.

Facebook
Twitter