Opråb fra mor til dreng med Downs: Tal med jeres børn

Pernille Ørsted har flere gange oplevet, at børn gør nar af hendes søn.

I et opslag, der er blevet delt vidt og bredt på Facebook, opfordrer Pernille Ørsted forældre til at tale med deres børn om, at det er i orden at være anderledes end flertallet. (Foto: © privatfoto)

Det skulle have været en hyggelig tur på stranden for Pernille Ørsted og hendes søn, Max Emil på otte år.

Og Max Emil hyggede sig også, for han opdagede ikke, at de drenge, han forsøgte at komme i kontakt med, gjorde nar og grinede af ham. Men det gjorde hans mor.

- Jeg blev ked af det, og også vred. Jeg gik over til drengene og spurgte, om de talte om min søn. Og jeg bad deres far om at fortælle, at folk er forskellige, siger Pernille Ørsted.

Max Emil har Downs Syndrom. Han ser anderledes ud og opfører sig også anderledes end andre børn på sin alder. Det skal han ikke hånes for, mener hans mor, der efter den ubehagelige oplevelse på stranden gik hjem og skrev et Facebook-opslag.

Det er ok at være anderledes

For det er ikke første gang, Pernille Ørsted oplever, at børn peger og griner af hendes søn. Derfor opfordrer hun forældre til at tale med deres børn og fortælle dem, at det er ok at være anderledes.

- Jeg håber, at folk kan blive mere oplyste, så de opfører sig pænere, når Max Emil er gammel nok til at forstå, hvad der reelt foregår, siger Pernille Ørsted.

- Der er utroligt få børn i Danmark med Downs. Fordi man ser det så sjældent, tror nogen, at Max Emil er syg i hovedet og kan finde på at gøre noget vildt. Han ER anderledes, og han gør anderledes ting, men det meste er gjort i stor kærlighed og glæde.

Pernille Ørsted kender forældre til børn med Downs Syndrom, som isolerer sig for at beskytte børnene mod andre menneskers ord og blikke.

- Nogle har børn, der er blevet så kede af det, at de er bange for andre børn. Det kan ikke være rigtigt, siger hun.

Stor uvidenhed

Hos Landsforeningen Downs Syndrom glæder formand Line Natascha Larsen sig over Pernille Ørsteds opråb.

- Det er et opråb, der adresserer den uvidenhed, der er omkring Downs Syndrom og andre typer udviklingshandicap, siger hun.

- Det adresserer vores ansvar og opgave som forældre at lære vores børn, hvordan man mødes og omgås og taler til hinanden. Det gælder både medmenneskelig kontakt generelt, men særligt også i forhold til mennesker, der er anderledes end os selv, siger Line Natascha Larsen.

Pernille Ørsted håber, at forældre vil tage opråbet til sig.

- Min dreng skal bevare sin tro på, at verden vil ham det bedste, siger hun.