Opråb fra skraldemænd: Slå knude på din pose – ellers bliver vi smittet

Skraldemænd og affaldsfirmaer beder kunder om at tage hensyn, når der skal hentes affald.

Skraldemand Kim Nielsen oplever, at folk er for dårlige til at binde knuder på deres skraldeposer. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © (C) DR Sjælland)

Når du smider din skraldepose ud, så husk at binde en ekstra knude på posen.

Landets skraldemænd risikerer at blive smittet med coronavirus, hvis de kommer i kontakt med snotklude eller andre sager fra coronasmittede.

Derfor kommer flere skraldemænd nu med et opråb til landets husholdninger: Luk jeres skraldeposer.

Det er nemlig ikke nok at genbruge posen fra Bilka eller SuperBrugsen som skraldepose, hvis man ikke lukker den ordentligt.

- Borgerne er ikke ret flinke til at binde deres affaldsposer. De putter ofte affaldet løst ned i skraldespandene, og så falder affaldet ved siden af, når vi tømmer skraldespandene, fortæller Kim Nielsen, der er skraldemand for affaldsselskabet Remondis.

Selvom Kim Nielsen har fået ekstra beskyttende handsker på hænderne, kan skraldet stadig smitte med coronavirus.

- Vi kan komme i kontakt med affaldet, når det falder ved siden af. Der kan vi få virus på os, og vi får rigeligt med bakterier i forvejen. Derfor kunne det være perfekt, hvis folk kunne binde deres affaldsposer, siger han.

Vil ikke samle løst affald op

Direktøren i Remondis, Søren Eriksen, har også en bøn om, at kunderne skal blive bedre til at passe på skraldemændene.

- Ved tømningen risikerer man, at noget af affaldet bliver taget af vinden og i værste fald ramme i hovedet på vores medarbejdere. Det vil vi gøre alt for at undgå, siger direktøren.

- Vi har udleveret håndsprit til vores folk, og vi har anskaffet nogle nitrilhandsker, som er ekstra beskyttende mod væsker, for at reducere risikoen for smitte, siger direktør i Remondis Søren Eriksen. (Foto: Lis Vibeke Læse Olsen © (C) DR Sjælland)

Alligevel vil skraldemændene ikke samle affaldet op, hvis kunderne ikke binder deres affaldsposer ordentligt, og affald ryger ud, når skraldemændene forsøger at tømme skraldespanden, siger Søren Eriksen.

- Som udgangspunkt er vores aftale med kommunerne, at vi ikke skal tage affald med, som ligger ved siden af. Det udgør simpelthen en smitterisiko, siger han.

Derfor er direktørens budskab simpel, når det gælder at håndtere sit husaffald.

- Det er vigtigt, at affaldet er pakket og lagt ind i poser, og at de er lukket godt til. Derudover skal låget på skraldespanden kunne lukkes til, siger Søren Eriksen.

Drop hyggesamtalen og stil skraldespanden ved vejen

Hos det sydsjællandske affaldsselskab AffaldPlus opfordrer de nu kunderne til at sætte deres skraldespande ud til vejen, når de skal tømmes, så det mindsker coronasmitten hos medarbejderne.

Den opfordring vil skraldemand Kim Nielsen også gerne give.

- Hvis vi skal undgå at komme i kontakt med borgerne, kan de også trække deres affaldsspande ud til vejen, så vi undgår at komme i for tæt kontakt.

For skraldemændene oplever nemlig meget kontakt med kunderne i disse dage, hvor flere arbejder hjemme.

- Der er mange, der kommer ud og vil snakke, og der kan de glemme den afstand, man skal holde. Det er ikke sådan, at man ikke må snakke med skraldemændene, men man skal huske at tage sine forholdsregler, lyder opfordringen fra Kim Nielsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter