Optikere redder liv, mens vi venter på øjenlægen

Flere optikere har indført en test, der afslører øjenlidelser, som i værste fald kan være dødelige.

Et nyt apparatur gør det muligt for optikere at afsløre livsfarlige øjenlidelser ved en synstest. (© Colourbox)

Landets to største optikerkæder har på under et år afsløret hundredvis af meget alvorlige øjenlidelser ved at tjekke kunderne med nyt, avanceret apparatur ved alle synsprøver.

Det er Louis Nielsen og Profiloptik, der har indført de avancerede øjentjek ved hjælp at såkaldte fundus-kameraer og apparater, der måler tryk.

Til sammen har de to optikerkæder registreret langt over 2.000 tilfælde af ellers uopdagede øjenlidelser, heriblandt meget alvorlige lidelser. Profiloptik har noteret knap 100 tilfælde af livstruende lidelser, mens begge optikerkæder har afsløret cyster og kræftknuder, der kunne have kostet kunder livet.

Hos Louis Nielsen indførte man det nye apparatur for cirka et år siden, fortæller administrerende direktør Mads Nygaard.

- Vi har reddet ni menneskers liv ved det her. De havde risikeret at dø af den sygdom, som vi fandt i deres øjne. Derudover har vi reddet synet på 70 mennesker, siger han.

Maskinen har herudover spottet sukkersygeforandringer, risiko for grøn stær og forkalkninger, der har en indvirken på synet.

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Dansk Folkepartis Liselott Blixt, vil nu have kigget nærmere på det tilsyneladende store mørketal af uopdagede øjenlidelser.

- Jeg vil tage en snak med ministeren. Jeg synes, at det er vigtigt at få alle tallene på bordet og finde ud af, hvordan de her patienter bliver behandlet, siger hun.

Resultaterne fra optikerne må kunne udnyttes, mener hun.

- Vi ser desværre lange ventelister hos en øjenlæge. Det betyder, at folk kan gå lang tid med en øjensygdom, uden det bliver opdaget. I forebyggelsesøjemed er det rigtigt godt, at man nu kan finde det ved at gå ind til en optiker, siger Liselott Blixt.