Overlæge: Vi udviser stort mod, når vi går på svampejagt

10 - 25 personer bliver hvert år indlagt til undersøgelse for leverskader, fordi de har spist giftige svampe.

De fleste af disse svampe er giftige og kan udløse leversvigt eller allergiske reaktioner. Kun de tre mørke samlet i nederste højre hjørne kan spises med sikkerhed. (Foto: Maja Normann © dr)

Efteråret byder på svampelækkerier som både kantareller, rørhatte og markchampignoner.

Men selv om både bøger, Apps og Youtube er fyldt med udførlige forklaringer på, hvilke svampe man skal holde sig fra, er der stadig mange, der går galt i svampejunglen og indtager giftige svampe.

Hos Giftlinjen er ledende overlæge, Niels Ebbeshøj, overrasket over, at folk tør at plukke svampe - uden at have sat sig ordentlig ind i litteraturen.

- Det er et forbløffende mod, danskerne udviser, når de går ud i naturen og plukker svampe, siger han.

Overlægen kan bestemt ikke mærke, at danskerne er blevet bedre til at forholde sig til svampe. Tværtimod.

- Antallet af opkald stiger støt og roligt. Også antallet af opkald, hvor folk får symptomer, fortæller Niels Ebbeshøj.

Alt efter, om det har været et stort svampeår eller ej, får Giftlinjen årligt mellem 200 og 700 henvendelser. Mellem 10 - 25 bliver hvert år indlagt med leverskader, fordi de har indtaget dødbringende svampe som Hvid og Grøn Fluesvamp, der begge er potentielt dødelige. Og så må der hurtigt startes en intensiv behandling.

- Der er hvert år folk, der kommer ind med leversvigt og får taget mål til en ny lever, siger overlægen.

Ingen er i de seneste år døde efter at have spist svampe i Danmark, og langt de fleste slipper med skrækken og et tjek på sygehuset. Men det er nemt at gå galt i svampejunglen, hvis man ikke har kendskab til hvilke, der er giftige, og hvilke, der ikke er. Det fortæller svampekender og formand for Danmarks Naturfredningsforening Vordingborg, Martin Vestergaard.

- Grøn fluesvamp er den, der slår flest mennesker ihjel. Den er lumsk, fordi der i Sydøstasien er en svamp, der ligner den. Så thailændere i Danmark tror, at det er en, de kender hjemmefra, siger Martin Vestergaard.

Vil man sikre sig, at man får de gode svampe i kurven, kan man melde sig på svampeture med uddannede guider. Omkring 200 guider i Danmark har nemlig et svampediplom:

- Her gør man faktisk en indsats for at klæde folk på til at plukke svampe, siger formand for Foreningen til Svampekundskabens fremme på Sjælland, Jørn Kofod og tilføjer:

- Guider har et diplom i svampekundskab. Og man får ikke diplomet, hvis man ikke kan kende forskel på de giftige og de spiselige, siger han.

Syv gode råd om svampejagt

  • Spis kun svampe, du kender. Er du det mindste i tvivl, så lad dem være.

  • Spis kun godkendte spisesvampe.

  • Brug kun friske svampe til madlavning.

  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe.

  • Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.

  • Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.

  • Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller.Kilde: Naturstyrelsen

Facebook
Twitter