Overmontør på skyskraber i skoven: Det kildede lidt i maven den første tid

Udsigtstårnet har nu nået sin fulde højde på 45 meter.

Udsigtstårnet har i månedsvis været arbejdsplads for blandt andet svejsere og montører. Om et par måneder kan vi alle få mulighed for at gå op mellem trætoppene. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)

- Normalt, når solen skinner, kan vi se fra Præstø op forbi Køge, hele vejen ud over Haslev og til Ringsted, hvis man har gode øjne. Ind over Næstved har vi et utroligt flot skovlandskab.

Det fortæller overmontør Christian Simonsgaard på en regnfuld og tåget dag om udsigten fra det nye tårn ved Gisselfeld Kloster på Sydsjælland.

Christian Simonsgaards arbejdsplads ligger 45 meter over jorden med et 360-grader vue ud over trætoppene.

- Lige nu står vi på den midlertidige del af tårnet, som vi skal bruge, for at kunne bygge selve tårnet, og den øverste platform, som folk skal kunne gå på.

  • Christian Simonsgaard er overmontør på udsigtstårnet. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
  • Christian Simonsgaard taler med borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V) på toppen af udsigtstårnet. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
  • 45 meter er borgmester Ole Vive og Christian Simonsgaard oppe i luften i skoven ved Gisselfeld Kloster. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
1 / 3

Langs kanten af ståltårnet stikker nogle trækasser ud.

- Det er svejsekabiner, som svejserne kan gå ud i for at svejse konstruktionen sammen, forklarer overmontøren.

Svejsekabinerne er midlertidige, og de bliver ifølge Christian Simonsgaard pillet ned i det nye år, hvor svejserne og montørerne begynder at bygge den 600 meter lange rampe, der skal forbinde bunden til toppen af tårnet.

- Jeg tror, det bliver helt fantastisk, for det bliver meget åbent, siger Christian Simonsgaard.

- Du vil kunne se nogle helt specielle vinkler i konstruktionen og selve trækronen, når du går op gennem grenene. Jeg tror, det bliver flot, siger han.

  • Tårnet består lige nu af to tårne - det ene er midlertidigt og skal snart pilles ned. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
  • Det 45 meter høje udsigtstårn kan se helt lille ud, når man står på meget lang afstand. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
1 / 2

Udsigt til udsigtstårnet

Fra Sydmotorvejen ved afkørslen til Rønnede kan man se tårnet, der rager op over trætoppene.

Tårnet er en del af Camp Adventure, der har Danmarks største klatrepark. Det har med sine 45 meter nu nået sin fulde højde. En speciel arbejdsplads, hvor hvor man ikke skal frygte højder.

- For hver gang vi gik 15 meter op, kildede det lidt i maven den første tid. Men man vænner sig hurtigt til det. Nu er det ligesom at gå nede på jorden, siger overmontør Christian Simonsgaard, der koordinerer al arbejde, der foregår på pladsen.

Tårnet er bygget op af tre gange 15 meter.

- Man får en unaturlig tryghed, når man vænner sig til højden, for der er langt ned, så hvis du laver noget forkert, kan du både skade dig selv, men også andre.

Netop derfor er der strikse regler for, at der ikke må ligge noget løst, så svejsere og montører ikke taber noget ned i hovedet på andre, der går længere nede i tårnet.

Bygningsarbejderne har også altid seletøj på, når de arbejder i den høje konstruktion.

Rejsegilde i tæt tåge

Torsdag blev et flag sat fast på toppen af tårnet ved siden af en krans på en meter i diameter.

  • Torsdag var svejsere, montører og andet personale til rejsegilde for udsigtstårnet. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
  • Pølser og kaffe var på menuen i det kolde og våde vintervejr til rejsegildet i torsdags. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
  • Udsigtstårnet ligger i skoven ved Gisselfeld Kloster i Sydsjælland. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
  • Kransen på det 45 meter høje tårn måler en meter i diameter. Så kan den også ses fra skovbunden. (Foto: Johanna Maj Varming © (c) DR)
1 / 4

Der blev holdt rejsegilde med pølser og kaffe og kig ned i trætoppene, men uden den flotte udsigt, for der var dårlig sigtbarhed på grund af regn og tåge.

- Vi er pressede af vinterperioden nu, men vi håber, at vi er færdige først i det nye år. Om det er februar, eller vi kommer helt hen i marts, må komme an på vejret, siger Christian Simonsgaard, der fortæller, at topringen, som er den øverste platform, de besøgende skal gå på, mangler.

Dernæst skal hele det 45 meter høje midlertidige tårn pilles ned, og så skal rampen op.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk