Overvægtige betaler selv for operationen

Fedmeoperationer på offentlige sygehuse er styrtdykket siden Danske Regioner strammede kravene. Flere betaler nu selv.

Antallet af fedmeoperationer på de offentlige sygehuse er faldet markant. (Foto: Søren Broust Hansen © DR Nordjylland)

Claus Blynert har tabt næsten halvdelen af sine 185 kg.

- I 2008 tog jeg en drastisk beslutning da min vægt gik i stykker under vejning. Den kunne kun registrere 150 kg. Den nye vægt viste 185,2, og så sagde jeg stop. Jeg fik hjælp af en diætist og en psykolog til at tabe de første 42 kg, fortæller Claus Blynert.

- Jeg var ekstremt bange for at falde tilbage til mit gamle spisemønster hvor jeg spiste tre store portioner. Derfor besluttede jeg mig for en støtteoperation. Den kunne forhindre at jeg arbejdede mig op til at spise ligeså meget, som jeg havde gjort efter talrige andre slankekure. Jeg blev opereret og tabte de næste tre år yderligere 46 kg, fortæller en glad Claus Blynert.

Antallet er styrtdykket

Men for svært overvægtige som Claus Blynert er det blevet langt sværere at få betalt en støtteoperation. Også kendt som gastrisk bypass. En operation der gør mavesækken markant mindre.

Det skyldes at Danske Regioner og tidligere sundhedsminister Bertel Haarder i 2012 besluttede at hæve grænsen for hvornår overvægtige kan få en operation fra et BMI på 40 til nu et BMI på over 50. Samtidig skulle de også lide af for eksempel diabetes eller andre alvorlige følgesygdomme. Vurderingen var, at udgifterne til fedmeoperationer var alt for høje.

Og det har virket. Operationstallet er styrtdykket fra 4800 i 2010 til 1800 i 2012.

Men det får nu de overvægtige til at strømme til privathospitalerne.

Katastrofale krav til overvægtige

Privathospitalet Hamlet har oplevet en stor vækst fra næsten ingen selvbetalende patienter til 200 i 2012. De betaler omkring 70.000 kroner af egen lomme.

Og de skærpede krav til operation på de offentlige sygehuse er katastrofale. Det mener en af Danmarks førende forskere i fedme, professor Peter Funch-Jensen. På privathospitalet Hamlet følger han Sundhedsstyrelsens retningslinjer, hvor BMI-grænsen kun er på 40. I modsætning til de offentlige sygehuses krav om et BMI på 50.

- Jeg forstår patienternes frustrationer. De KAN ikke tabe sig ved at spise mindre, for så havde de gjort det efter utallige slankekure. Når man først er blevet meget overvægtig, sætter kroppens normale reaktioner ud, og den eneste dokumenterede metode til vægttab er operation, siger Peter Funch-Jensen.

Spiser sig tykkere for at få operation

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt er rasende.

- Det er helt urimeligt at indføre brugerbetaling ad bagvejen. Der findes rigtig mange mennesker, der ikke kan skaffe 70.000 kr. til en operation. Jeg kender flere, der siger de bliver nødt til at spise endnu mere for at nå op på så højt et BMI, at de kan blive opereret gratis på et offentligt sygehus.

Det er specielt katastrofalt for de mange overvægtige, som samtidig ikke har så mange penge. De risikerer alvorlige helbredsproblemer fordi de ikke kan blive opereret, siger hun.

Lidt, men godt

Claus Blynert er i dag kommet under 100 kilo og er parat til at hjælpe andre ekstremt overvægtige på Sjælland med at fastholde vægttabet. Han har uddannet sig til vægtstops-formidler og personlig mentor for overvægtige.

Og han forstår de overvægtige helt ind i sjælen fordi han selv har kæmpet med en voldsom overvægt i mere end halvdelen af sit liv.

- Jeg er blevet utrolig glad for livet og nyder min mad efter devisen lidt, men godt. I dag spiser jeg dameportioner og har altid tre køletasker i bagagerummet. Det handler om at spise mange små portioner i løbet af dagen, siger Claus Blynert.  

Facebook
Twitter