Hvis du er på Møn, når mørket falder på og kigger op mod stjernehimlen, så vil du på en klar aften kunne se omkring 14.000 stjerner.
Øen er et af de steder i landet, hvor man stadig kan se Mælkevejen klart, og er det næstmørkeste sted i landet, kun overgået af Anholt.
Nu har mønboerne fået certifikat på mørket og stjernehimlen. Organisationen International Dark Sky Association har udnævnt Møn og den lille ø Nyord som Dark Sky Community og Dark Sky Park, som det første sted i Norden.
Titlerne indebærer, at man har en ’stjernehimmel af særegen kvalitet’, og at man gør en indsats for at begrænse lysforureningen i området.
Med anerkendelsen i ryggen er ambitionen at få flere til at opleve mørket i en tid, hvor alt er oplyst, siger Tom Axelsen, der er en af projektets initiativtagere.
- Mørket er truet og er blevet en mangelvare. Det at komme ud i mørket og opleve naturen er en af de fedeste oplevelser, man kan forestille sig. Bare det at fornemme duftene og høre lydene, er ren meditation i en hektisk hverdag, siger Tom Axelsen, der også er amatør-astronom.
Timelapse: Se en kort video af Møns nattehimmel herunder:
I tre et halvt år har Tom Axelsen sammen med en lille gruppe af mennesker arbejdet på at få Møn og Nyord på verdenskortet for deres mørke.
Arbejdet har blandt andet bestået i at beskytte nattehimlen mod lysforurening fra byerne ved at få private og virksomheder til at ændre deres lamper, så de i stedet for at skade mørket ved at lyse opad er rettet nedad.
- Der er så lidt forurening fra lyset, så man kan se stjernerne rigtig tydeligt. Når der kommer nogle klare nætter her til foråret, så er det som om, man kan række ud til stjernerne, og så er de lige ude foran ens fingerspidser. Så klart er det herude, siger Tom Axelsen.
Vil bruge mørket til oplevelser om natten
Med certifikat på stjernehimlen bliver Møn en del af en klub, der blandt andet tæller flere steder i USA som nationalparken Grand Canyon.
Anerkendelsen, som Dark Sky Park, giver mange muligheder for at markedsføre sig på mørket og skabe en stærkere lokal selvbevidsthed, siger Ole Eskling, der er campingchef på Camping Møns Klint.
- Selve anerkendelsen giver os troen på, at vi både kan arbejde videre med økonomiske bæredygtige løsninger på energisiden og bevare mørket. Samtidig kan vi arbejde videre med at markedsføre os inden for den her bæredygtige turisme, siger han og forsætter:
- I virkeligheden handler det om at formidle, at natten kan være ens ven i mange aktiviteter. Mange af de aktiviteter, man laver om dagen, kan man også gøre om natten. Det kan for eksempel være ålefiskeri og cykling, siger han.
Med certificeringen håber Ole Eskling, at de kan blive ved med at bevare nattemørket på Møn.
- En af de vigtigste ting er, at vi overleverer mørket til næste generation i en verden, hvor vi bliver flere og flere mennesker. Tænk hvis vi mistede vores fornemmelser og sanser for mørket, så mørket blev noget, man kom til at savne. Derfor er det vigtigt at arbejde med mørket som noget positivt, siger han.