Pant på mere plast skal sikre genanvendelse

Kødbakken fra den hakkede flæsk skal have pant på i fremtiden, mener Danmarks Naturfredningsforening.

I fremtiden vil du måske også kunne aflevere dine brugte kødbakker ved flaskeautomaten. (Foto: © Ann Smed Madsen, (c) DR)

Når vi alligevel er en tur i pantautomaten med flasker og dåser, så kunne det i fremtiden være en idé også at tage kødbakken med.

Det foreslår i hvert fald Danmarks Naturfredningsforening, der vil have pant på flere ting, så de på den måde kan blive genanvendt.

- Når man afleverer noget med pant på, så har man for eksempel en kødbakke med, og den kan så blive til et nyt produkt, siger Sine Beuse Fauerby, der er miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Ved en pantautomat i Næstved er kunderne umiddelbart positive over for idéen.

- Hvis der bliver lavet bakker i standardstørrelse, så man har mulighed for at vaske og stable dem, så vil jeg gerne, siger Michael Rasmussen.

Netop det med rengøringen kan blive udfordringen med kødbakker, som nemt kan komme til at lugte, og derfor skal forslaget undersøges til bunds, siger Dansk Affaldsforening.

Foreningen er dog selv meget indstillede på, at der skal indføres pant på langt mere plast. I første omgang de juice- og saftevandsflasker, som endnu ikke er pantbelagte.

- Set med vores øjne er det helt oplagt, at man indfører pant på de drikkevarer, der ikke er pantbelagte i dag, siger direktør Jacob Hartvig Simonsen.

Dansk Affaldsforening vil også gerne selv kunne tilbyde at tage imod plast med pant på genbrugspladserne, hvor man ville kunne aflevere det i store sække.

Kunderne ved flaskeautomaten i Næstved er helt klar til at aflevere flere flasker med pant på.

- Det er jo med til at beskytte miljøet, at du får pant for det. Det gør jo, at folk passer på tingene, siger Kirsten Thygelund, og Grethe Rasmussen supplerer:

- En skilling ned i lommen kan vi vel allesammen bruge, ikke.

Fakta om pantsystemet:

  • 92 procent af danskerne synes at idéen med et pantsystem er god.

  • Et mindretal er drevet af økonomi, flertallet synes miljøet er det væsentligste.Kilde: Dansk Retursystem