Pantfrie dåser ender i naturen: Miljøministeren vil lægge pres på Tyskland

Lea Wermelin (A) vil have indført pant på de dåser, der sælges i tyske grænsebutikker.

Ved Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling blev der i år indsamlet flere end 110.000 dåser fra den danske natur. 64 procent var uden pant. (Foto: Thor Bill © dr)

Hvert år krydser tusindvis af danskere den dansk-tyske grænse for at købe billige øl og sodavand i tyske grænsebutikker som Bordershop og Fleggård. Men danskernes glæde ved de billige drikkevarer fører et betydeligt miljøproblem med sig.

Tonsvis af pantfrie dåser fra de tyske grænsebutikker ender nemlig i den danske natur. Siden 2008 har Danmarks Naturfredningsforening årligt samlet affald ind, og i den tid har de fundet mere end halvanden million dåser i naturen. 9 ud af 10 af dem har været købt uden pant.

Det skal der nu gøres noget ved. Derfor vil miljøminister Lea Wermelin (A) tage kontakt til sine tyske kollegaer for sammen at få stoppet problemet.

- Helt konkret vil jeg bede tyskerne om et møde, hvor vi kan få dåserne på dagsordenen og dermed sikre, at der reelt kommer en løsning, siger hun.

Beder EU-Kommission om hjælp

Tyskland har i flere år opkrævet pant på dåser i dagligvarebutikker og ved grænseovergange. Bare ikke ved den dansk-tyske grænse. Og det vækker ærgrelse hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv:

- Det er dybt urimeligt, at de her 20 butikker som de eneste i Tyskland ikke opkræver den pant, som er obligatorisk efter tysk lov, siger Betina Schiønning, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

For tre år siden klagede Dansk Erhverv derfor til EU-kommissionen over den manglende opkrævning af pant på de tyske dåser. Men den klage har endnu ikke ført noget med sig, forklarer Betina Schiønning:

- De sidder stadig dernede og tygger på sagen, siger hun.

Også det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Christel Schaldemose har i flere år forsøgt at få EU-Kommissionen til at lægge pres på tyskerne. Indtil videre uden held.

- Jeg synes, at det er uanstændigt, at tyskerne ikke vil hjælpe os med at løse det her problem, siger hun.

Men Christel Schaldemose har dog ikke opgivet sin sag endnu. Og med en kommende ny EU-kommissær på posten håber hun, at der snart vil falde en afgørelse:

- Der er kommet en forståelse for vigtigheden af vores natur, og EU har jo selv lavet masser af nye regler for at beskytte naturen mod plastikaffald. Jeg håber, at jeg kan overbevise en ny og frisk EU-kommissær om, at det er nu, der skal handles.

Også Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, og formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, René Christensen fra Dansk Folkeparti, vil have EU på banen for at lægge pres på tyskerne.

Løsningen kan findes på begge sider af grænsen

Problemet med de pantfrie dåser skulle ellers allerede have været løst. For fire år siden underskrev både Danmark og Tyskland en aftale, der skulle sikre indførelsen af et fælles pantsystem for dåserne i grænsehandlen. Men selvom det i aftalen lød, at pantsystemet skulle indføres i 2018, så er det endnu ikke sket.

Miljøminister Lea Wermelin vil derfor forsøge at bringe aftalen på bordet igen.

- Pantaftalen, som vi indgik sidst, vi sad i regering, har fået lov at ligge. Den tidligere regering fik ikke gjort noget ved problemet, og derfor er vi nu nødt til at tage fat i den dialog med tyskerne igen, så vi reelt kan komme fremad banen og sikre, at dåserne ikke havner i naturen.

En anden løsning kan dog også findes på den anden side af grænsen, forklarer ministeren:

- Der er jo også den simple løsning, at der bare kom tysk pant på de tyske dåser.

FacebookTwitter