Pap, plast og bio: Vi sorterer flittigt derhjemme, men i parker og byer må vi ikke

Flere kommuner skal oppe sig og sortere affald i det offentlige rum, mener flere.

Roskilde Festival har i flere år haft forskellige skraldespande for at få gæsterne til at affaldssortere. Arkivfoto. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Pap, papir, plastik, metal og grønt affald bliver nøje sorteret i forskellige spande i mange af landets hustande.

Men så snart du sætter foden uden for matriklen i eksempelvis Guldborgsund, Slagelse og Holbæk, så skal det hele i samme beholder, når du møder en skraldespand i parker eller langs offentlige stier.

Det nytter ikke noget, at sorteringen er så forskellig, alt efter om man er i det offentlige rum eller i sit eget hjem, mener direktøren i organisationen Plastic Change, Henrik Beha Pedersen.

- Det bidrager til en forvirring som forbruger, i forhold til hvor der stilles krav; og hvad det er, vi vil som samfund, siger han.

Kommuner: 'Det har vi ikke prioriteret'

Sorteringen i det offentlige koster penge, og det er grunden til, at flere kommuner ikke har prioriteret det endnu, fortæller formand for klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune John Harpøth fra Dansk Folkeparti:

- Det er en udfordring, vi skal tage meget seriøst. Det skal vi også gøre i Holbæk Kommune, men vi er også nødt til at prioritere efter, hvordan økonomien ser ud.

I Ringsted Kommune handler det lige så meget om, at der ikke har været nok fokus på emnet, fortæller formand for klima- og miljøudvalget Torben Lollike fra Radikale Venstre.

- Når jeg er en lille smule stolt over det affaldssystem, vi nu har fået rullet ud på det private, så er jeg også en lille smule skamfuld over, at vi ikke har tænkt det offentlige rum med, fordi det er jo oplagt, siger Toben Lollike, der nu vil undersøge, hvad der kan lade sig gøre i kommunen.

I Sorø Kommune har Vej og Park taget det første skridt og sat skraldespande op på Sorø Torv og Dianalund Torv, hvor borgerne kan sortere i papir, plast, metal og småt brandbart.

Det har kommunen gjort for at ensarte sorteringen med den, borgerne kender hjemmefra, fortæller lederen af Vej og Park i kommunen, Peter Madsen.

- Borgerne er rigtig gode til at sortere skrald derhjemme, så hvorfor ikke prøve at gøre det i det offentlige rum? Så kan vi genanvende det, der skal genanvendes, i stedet for at det hele ryger en tur til brændbart, siger han.

Peter Madsen forventer, at Sorø Kommune inden for de næste tre år vil have ti lignende skraldespande placeret på steder i kommunen, hvor der bliver smidt meget skrald ud.

Der skal ske en kulturændring

Ifølge direktøren i Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, skal der ske en kulturændring i borgernes måde at tænke i sortering af skrald.

- Når vi er derhjemme, og når vi bevæger os i det frie rum, skal vi ind i en ny kultur, hvor vi sorterer, genanvender og sparer på de materialer og det plastik, vi bruger, fortæller han.

Det er vigtigt at få kulturen ændret, så affaldssorteringen bliver ensartet, hvor end man er, mener chefkonsulent i Teknik og Miljø i Kommunernes Landsforening, Anders Christiansen.

- Der er generelt et ønske om, at vi skal ensarte og harmonisere vores affaldsindsamling. Men hvis vi skal udbrede vores ensartede system, vil det være en god idé at udbrede det til det offentlige rum, de offentlige institutioner og de private arbejdspladser, så vi får en sammenhæng, siger Anders Christiansen.

Den betragtning er direktør i Plastic Change Henrik Beha Pedersen enig i.

- Det nytter ikke noget, at man går rundt i nogle helt forskellige verdener, når man bevæger sig fra privaten og ud i byrummet og møder så forskellige krav til sortering af plastik. Det skal være ensartet, så vi kan få rigtig meget plastik genanvendt, understreger han.

Danmark skal blive bedre til at genanvende affald

Danmark er et af de lande, som forbrænder mest affald. Det skal der laves om på, lyder det fra regeringen i et nyt affaldsudspil.

- Vi er nødt til at sende et signal nu, fordi ellers sker der nogle investeringer, som er tudetossede, og som vil komme til at koste kommunerne og forbrugerne rigtig mange penge, hvis man ikke tænker sig om, siger finansminister Kristian Jensen (V) til Ritzau.

Ifølge Finansministeriet er andelen af husholdningsaffald i Danmark, som indsamles til genanvendelse, på cirka 48 procent.

EU's målsætning for genanvendelse af affald ligger på 55 procent i 2025, 60 procent i 2030 og 65 procent i 2035.

Hvis Danmark skal gå fra 48 til 65 procent, betyder det ifølge Finansministeriet, at 700.000 ton husholdningsaffald skal genanvendes i stedet for at blive brændt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter