Pas og kørekort skal hentes på biblioteket

Landets kommuner er i stor stil ved at overdrage en del borgerservice-opgaverne til bibliotekerne. Men det vækker bekymring hos de kommunalt ansatte.

Alle landets kommuner benytter nu nogle af deres biblioteker til Borgerservice-opgaver, som eksempelvis udstedelse af pas og kørekort og bestilling af NemID.

En af de sidste kommuner, der er ved at hoppe med på vognen, er Odsherred Kommune. Her er man ved at flytte så mange opgaver som overhovedet muligt ud på to biblioteker.

- Det er ud fra et ønske om, at bringe den kommunale service tættere på borgerne, siger borgmester Thomas Adelskov (S).

De ansatte frygter mangelfuld service

De ansatte på Borgerservice i Odsherred Kommune er dog bekymrede for, om borgerne vil kunne blive betjent på samme niveau som i dag, når de møder op på biblioteket.

- På Borgerservice har vi medarbejderne samlet et sted, så der altid er specialister at trække på, hvis en borger har brug for det. Det vil vi ikke kunne have ude på bibliotekerne, siger fællestillidsmand Eva Haupt-Jørgensen.

Borgmester Thomas Adelskov erkender da også, at det ikke er alle typer af opgaver, der kan løses ude på bibliotekerne. Men han afviser samtidig, at det en spareøvelse:

- Det er klart at man ikke skal stå på et bibliotek og snakke om enkeltydelser til kontakthjælpsmodtagerne ved siden af en, der skal låne to Lucky Luke-bøger med hjem. Handler det om arbejdsløshed, sygdom eller lignende, så er det selvfølgelig stadigvæk på Borgerservice, siger Thomas Adelskov.

Borgmester: Biblioteket gør os mere trygge

I Næstved Kommune tog man for få år siden skridtet fuldt ud. Her er hele Borgerservice placeret på kommunens hovedbibliotek, og det har været en stor succes, lyder det fra byens borgmester.

- Man er lidt mere tryg ved at komme på biblioteket, end man måske var på Borgerservice, hvor tiden godt kunne være lidt lang. Her kan man trække et nummer, læse lidt avis eller se på lidt bøger samtidig, siger Carsten Rasmussen (S).

I følge Søren Skaarup, der er forsker og konsulent i rådgivningsfirmaet Rambøll, er det dog langt fra slle kommunale opgaver, der kan flyttes ud på bibliotekerne. Han har tidligere rådgivet en række kommuner i forbindelse med udflytning af Borgerservice.

- Biblioteket er et kulturelt rum, hvor der er plads til undren og fordybelse. Borgerservice er derimod magtens rum, hvor man får et afslag, en tilladelse eller en løftet pegefinger. Med andre ord er Borgerservice et sted, hvor man går ned og er sur over et eller andet. Det skal helst ikke blandes for meget sammen med bibliotekerne, siger Søren Skaarup.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter