Patienter filmer sygeplejersker og læger i skjul

Det skaber mistillid, når patienter hemmeligt filmer personalet på sygehusene.

Sygeplejersker og læger er trætte af at blive filmet i smug af patienter. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Patienter, der tager selfies med læger og jordemødre i baggrunden, filmer sygeplejerskers ilen hen ad gangene og optager samtaler med personalet på sygehuset uden at fortælle lægen eller sygeplejersken om det.

Det sker ifølge Jyllands-Posten oftere og oftere, og det er en dårlig trend, der skaber problemer for både patienter og personale. Det mener lægernes formand, Andreas Rudkjøbing:

- Især for andre patienter kan det være krænkende. Man regner jo med, at hospitalet er et fortroligt rum, hvor man kan opholde sig uden at blive filmet, siger han til P4 Sjælland.

Og uanset om patienten filmer i skjul for at bruge billederne som dokumentation i en klagesag, skaber det problemer i patient-lægeforholdet:

- Hvis hele indgangen til samtalen med lægen er mistillid, er der grundlæggende noget helt galt i det forhold. Så tror jeg, man skal finde en anden læge, siger Andreas Rudkjøbing.

Han understreger, at patienter er velkomne til at optage svære samtaler for at huske, hvad lægen har sagt. Det er Lars Engberg, formand for Danske Patienter, enig i:

- Vi synes, det er en rigtig god idé at optage samtaler med læger og sygeplejersker, fordi man er tilbøjelig til at glemme en masse af de beskeder, man får.

Men når patienten filmer samtalen, skal lægen have besked, siger Lars Engberg:

- Hvis man er utilfreds eller i tvivl om den læge, man har, så rummer det danske sundhedsvæsen mulighed for at skifte læge eller sygehus, siger han.

Facebook
Twitter