Patienter kritiserer psykiatrisygehus: Vi får mere medicin end psykologhjælp

Belinda Pedersen fik ikke tilbudt psykologhjælp i seks måneder, mens hun var indlagt. Nu kritiserer en række patienter forholdene på Psykiatrisygehuset i Slagelse.

Belinda Rose Grønhøj Pedersens oplevelser på Psykiatrisygehuset i Slagelse gør, at hun håber at blive forflyttet til en anden afdeling. (Foto: © Casper Dalsgaard Sander)

Mangel på personale, for meget medicin og manglende samtaler med psykologer.

En række tidligere og nuværende patienter kritiserer i dag forholdene på psykiatrisygehuset i Slagelse. Patienterne peger blandt andet på, at de får for lidt psykologhjælp.

- Jeg har været indlagt siden august uden psykologhjælp. Jeg blev faktisk lovet det fra starten af det nye år, men der gik yderligere næsten en måned, før jeg fik min første samtale, siger Belinda Rose Grønhøj Pedersen, der er patient på Psykiatrisygehuset.

Hun har været indlagt på Psykiatrisygehuset i Slagelse i syv måneder, fordi hun lider af en alvorlig spiseforstyrrelse, paranoid skizofreni og så er hun selvmordstruet. Alligevel skulle der altså gå et halvt år, før hun fik en psykologsamtale på Psykiatrisygehuset.

De ansatte har ikke tid

Belinda Rose Grønhøj Pedersen føler ikke, at der er blevet taget ordentligt hånd om hendes psykiske lidelser. Til gengæld mener hun, at hun i perioder har fået mere PN-medicin, end hun havde brug for.

Årsagen skal ifølge hende findes i, at personalet ikke har nok tid til patienterne, og det er hun ikke alene om.

DR P4 Sjælland har været i kontakt med flere tidligere patienter på Psykiatrisygehuset i Slagelse. Flere af dem fortæller, at de har følt, at der har været for få ansatte på stedet, hvilket har ført til, at de har fået mere medicin end nødvendigt.

De ønsker at være anonyme, fordi de frygter, deres udtalelser vil få konsekvenser, hvis de bliver indlagt igen.

Oplevelsen af at have fået for meget medicin, kan Belinda Rose Grønhøj Pedersen nikke genkendende til. Hun føler, at der er for lidt personale.

- Der er ikke særlig mange ansatte til alle os, der er indlagt. Især ikke taget i betragtning af, at vi er på en lukket afdeling, hvor folk har det meget, meget svært, siger Belinda Rose Grønhøj Pedersen.

Pårørende føler sig magtesløse

Belindas far, Bjarne Rose Pedersen, er ikke tryg ved, at hans datter befinder sig på psykiatrisygehuset i Slagelse. Han oplever, at der ikke bliver taget ordentligt hånd om hans datter.

- Jeg sidder med en følelse af afmagt. Hvis Belinda er nede i kulkælderen, så er det os som pårørende, der skal sidde og være behandler bag en telefon. Det kan man jo ikke, siger han.

Belinda Rose Grønhøj Pedersen har flere selvmordsforsøg bag sig, og hendes far frygter, at manglen på personale i sidste ende vil få alvorlige konsekvenser for datterens liv.

- Jeg har flere gange ringet ned og sagt: ”Hvis der ikke skal ske en ulykke nu, så er det nu, I skal tage jer sammen,” siger han.

Sygehuset gør det godt nok

Søren Rask Bredkjær, der er lægefaglig vicedirektør for Psykiatrien i Region Sjælland, kan ikke genkende kritikken fra patienterne.

- Jeg ville være ked af, hvis det var sådan, men det tror jeg nu heller ikke, at det er.

- Jeg ved, at den pågældende afdeling gør rigtig meget for at prøve at give rådgivning. De har arbejdet meget på at rekruttere psykologer netop for at kunne tilbyde patienterne psykologbehandling, siger han.

Han mener, at forholdene på Psykiatrisygehuset i Slagelse er gode nok, men at der stadig er plads til forbedringer.

-Vi skal lære af det her. Altså at man netop skal tage dialogen med pårørende og patienter, for at sige ”hvordan kan det her blive bedre,” siger han.

Bedre Psykiatri: Et billede, vi genkender

Ved foreningen Bedre Psykiatri kan man godt genkende det billede, som patienterne tegner i deres kritik.

Generalsekretær Thorstein Theilgaard peger på, at det ikke er et enkeltstående fænomen:

- Det er et udtryk for, at psykiatrien generelt er under et vældigt pres. Flere og flere får brug for psykiatrien og antallet af ansatte er på ingen måde fulgt med, siger han.

Han mener også, at patienterne har en pointe, når de påpeger, at de føler, at der bliver brugt for meget PN-medicin. Thorstein Theilgaard mener nemlig, at det er et generelt problem i den danske psykiatri:

- Vi er i Danmark lidt for gode til at bruge den del af værktøjskassen, der handler om medicin, når det kommer til behandlingen af psykisk syge. Vi glemmer de andre dele, der handler om terapi, pårørende-inddragelse, kost og motion, siger han.