Patienter roser region: Slut med at være bundprop

Tre ud af fire er nu gennem brystkræftpakker til tiden i Region Sjælland.

Region Sjælland gør det langt bedre, når det gælder om at få kvinder gennem de såkaldte pakkeforløb for brystkræft. Illustration: Nathalie Nystad

Noget så sjældent som ros fra flere patientorganisationer regner ned over Region Sjælland, fordi regionen nu gør det langt bedre, når det gælder om at få kvinder gennem de såkaldte pakkeforløb for brystkræft.

Tre ud af fire kvinder gennemfører nu pakkeforløb for brystkræft til tiden i Region Sjælland – sidste år var det kun hver tredje.

En af dem, der måtte vente længe sidste år, var 34-årige Katrine Larsen fra Næstved.

Hun blødte fra brystvorten og kom i januar 2021 i et pakkeforløb, men undersøgelserne kunne ikke påvise kræft, og forløbet sluttede.

Symptomerne fortsatte og blev værre, og sidst i april kom hun igen i et kræftpakkeforløb. Men først i august blev der fundet kræft, der nu havde bredt sig til lymfeknuderne.

Katrine Larsen (privatfoto) (Foto: Katrine Larsen)

Forløbet var meget belastende, siger hun, ikke mindst følelsesmæssigt:

- Det er som at være i et ingenmandsland, og det er tankevækkende, at der skal gå så lang tid – at man ikke bare bliver sendt videre med det samme. Det var faktisk en lettelse, da jeg så endelig fik diagnosen, siger Katrine Larsen.

Dramatisk forbedring

De seneste år har Region Sjælland ligget i bund, når det gælder om at gennemføre pakkeforløbene til tiden.

Men i første kvartal i år har det ændret sig dramatisk, og regionen er ikke længere bundprop, men er lige netop krøbet over landsgennemsnittet, viser de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det medfører skulderklap fra formanden for Dansk Brystkræft Organisation, Anja Skjoldborg Hansen.

- Det er fuldstændig forrygende, at de har kunnet vende den her dårlige udvikling og nu ligger over landsgennemsnittet. Det er meget imponerende, synes jeg.

Hun vil dog gerne lige se, at det fortsætter, før armene kommer helt i vejret.

Samme melding kommer fra Kræftens Bekæmpelse. Formand for regionsudvalget i Region Sjælland Jørgen Nørgaard Jørgensen siger, at udviklingen foreløbig er meget positiv.

- Jeg synes, det er meget positivt, at man har rykket sig. Jeg ved, at regionens politikere er lige så interesserede i at få forløbstiderne til at passe med det anbefalede, som vi er i Kræftens Bekæmpelse.

Ruster op på kvalitet

Koncerndirektøren i Region Sjælland, Jesper Gyllenborg, glæder sig også over de pæne tal, men bebuder, at der kan ske et dyk igen, da der kan komme til at mangle læger.

Den dramatiske forbedring er sket, fordi regionen har haft ansat en række lægekonsulenter til at få flere kvinder igennem hurtigt, og det er ikke sikkert, at de vil være til rådighed i samme omfang, siger Jesper Gyllenborg.

Han peger dog også på, at regionen har oprustet på den lægefaglige kvalitet i behandlingen. Blandt andet bruger regionen som standard MR-scanning i brystkræftforløb.

- Overholdelse af tiderne er ikke det eneste, der har betydning for et godt resultat af behandlingen, siger Jesper Gyllenborg.

Ifølge cheflæge i Kræftens Bekæmpelse og professor i brystkræftkirurgi Niels Kroman kan ventetid med kræft betyde, at sygdommen kan udvikle sig, og at den måske ikke kan helbredes, eller at der skal bruges mere indgribende metoder.

Et studie har vist, at fire ugers ventetid med brystkræft øger dødeligheden med en procent, fortæller han.